Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років
.

Британське видання Dazed опублікувало 137-сторінкове дослідження на тему того, наскільки сильно у майбутньому зміниться масова культура, а разом з нею мода, бренди, медіа, бізнес, люди та суспільство у цілому. Фокус зроблений на представниках Покоління Z – людях, які народилися після 1994 року та для яких цифрові технології з малих літ є невіддільною частиною життя.

Дослідження отримало назву "The Era of Monomass" ("Ера Мономасс"). "Моно" символізує тягу кожної особистості до індивідуальності, а "масс" – поділ на групи, об'єднання і, водночас, прагнення бути причетним до загальних трендів. Попри зовнішню супротивність, "моно" і "мас" уживаються в людині без внутрішніх розбіжностей.

У прогнозуванні та опитуванні взяли участь 3500 читачів Dazed з усього світу та 12 експертів з області моди, технологій, культури, прогнозування трендів і засобів масової інформації. Дослідження починається з передбачень як зміниться масова культура в найближчі тридцять років – до 2050 року. Суспільне вивчив доповідь і переказує вам його основні тези.

Ера Мономасс

Здатність впливати на масову аудиторію у 2020 році зосереджена в руках знаменитостей, так званих "лідерів думок" і брендів. Згідно Dazed, після пандемії коронавірусу та протестного руху в США ситуація може змінитися – і баланс у майбутньому зміститься на користь реальних людей (видання ще називає їх "справжніми героями").

Також людям буде цікаво все, що пов'язано з сучасними технологіями, зокрема – цифровою реальністю, тож очікуйте на розвиток штучного інтелекту, повсюдного застосування big data та алгоритмів, і використання не тільки свого справжнього образу, але й інтернет-аватарів.

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Соцмережі та месенджери, де ми звикли комунікувати з близькими людьми та навколишнім світом, перетворяться на "платформи", котрі повинні зробити наше життя більш зручним. Як приклад можна навести месенджер WeChat, який став для китайців заміною паспорту, банківського рахунку і навіть РАГСу.

В майбутньому суспільство звикне до технологій AR (доповнена реальність) і VR (віртуальна реальність) – і почне масово впроваджувати їх в найрізноманітніших сферах життя. Що цікаво, як захисна реакція на глобальні (і регулярні) зміни в людях знову прокинеться інтерес до фізичного, а не віртуального досвіду.

Далі Dazed ділять текст дослідження на п'ять глав: "Особистість", "Контент", "Суспільство", "Культура" і "Рольові моделі".

Особистість

Суспільство змінить ставлення до ідентичності, яка збереже свою мінливість, втім більше не буде скута рамками, способами самовираження, приналежністю до субкультур, смаками або гендером. Будуть заохочуватися різноманітність, поєднання в собі якомога більшої кількості ідей та явищ. Для наступного покоління не залишиться чітких правил – кожен сам буде вирішувати, що для нього є правильним, а що – ні.

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Передбачити інтереси Покоління Z майже неможливо – вони розпливчасті, як їх особистість, та постійно змінюються. Але навіть сьогодні ми вже стикаємося з явищем, коли інтерес до нішовості та любов до мейнстриму співіснують в одній людині. Пояснимо на прикладі музичних уподобань: вдень ви слухаєте класичний рок, а в компанії друзів з не меншим задоволенням включаєте поп-музику.

80% респондентів заявляють, що краса – це більше про впевненість у собі, а не про зовнішні дані, і тільки 10% вважають, що краси можна домогтися зусиллями пластичної хірургії. Суспільство майбутнього забуде нині популярні, але від цього не менш шаблонні уявлення про людську красу – і стане більше орієнтуватися на внутрішній світ людини та його самопозиціонування в онлайні.

Наступне покоління постарається відійти від минулих забобонів, почне заперечувати правила і поняття "норми" попередніх поколінь, але водночас збереже природну потребу в інших людях та відчутті сили у єдності перед "спільним викликом".

Контент

Dazed радить брендам буквально передати владу до рук свого ком'юніті, залучати активних користувачів до створення контенту і спільної творчості. Друга порада: діліться з аудиторією своїм баченням ситуації на актуальні інфоприводи.

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Як показали події останніх років – для успішного бренду життєво важливо вміти займати позицію в обговоренні гострих питань. Також одним із трендів у створенні контенту стане спільна робота людини (як куратора) зі штучним інтелектом і алгоритмами, які допоможуть читачеві пробитися крізь інформаційний шум.

Суспільство

У нестабільному світі людина схильна вдарятися в ескапізм – втечу від дійсності шляхом уникнення всього неприємного або нудного. До 2050 року суспільство знову почне прагнути перш за все задоволень та розваг. Як приклад Dazed згадує феномен популярності TikTok і відеоігри Animal Crossing для Nintendo Switch, які стали відрадою для мільйонів користувачів.

Покоління майбутнього політично активне. 87% представників Покоління Z кажуть, що політика для них важлива. Більш ніж половина підписують різні петиції (56%) і діляться думками на тему політики у соцмережах (52%), а чверть опитаних (26%) займаються лобістською діяльністю. При цьому 60% стверджують, що найбільше їх турбують проблеми навколишнього середовища, расової рівності, права жінок і LGBTQ + спільноти.

Культура

Невловимий священний Грааль, частиною якого є бренди, які повинні не тільки знаходитися під її впливом, але й бути впливовою силою всередині неї. Там, де уряд зазнає невдачі, бренди зможуть запропонувати альтернативне джерело підтримки та натхнення для молодих творців завдяки фінансуванню креативної індустрії.

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Раніше тренди у попкультурі задавали на Заході. Тепер ми бачимо як в маси йдуть тенденції з інших ринків. Приклади: музика в жанрі K-pop (корейська попмузика) і товари K-beauty (корейська косметика), а слідом й J-beauty (японська косметика). Також можна знову згадати технологічний та маркетинговий феномен китайського месенджера WeChat, яким користується більшість люксових брендів для контакту з китайською аудиторією.

Мистецтво, мода, музика і люкс будуть взаємодіяти, підлаштовуючись під різнобічні смаки Покоління Z. Мода (особливо люксова) хоче взаємодіяти з культурою і бути культурно значущою – і часто робить це за допомогою колаборацій між брендами з різних галузей.

Рольові моделі

Закінчиться епоха вже звичних активним користувачам соцмереж "лідерів думок". Лише 6% опитаних стверджують, що великі інфлюенсери (від 100 000 передплатників) впливають на їх рішення про покупку. Пандемія і криза, пов'язана з подіями в США, змусили людей інакше поглянути на цінності та моделі, що стали звичними у суспільстві. У цих умовах помітно, що багато інфлюенсерів виявилися просто нездатні на осмислені висловлювання.

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

Аудиторія хоче справжнього, реального. Суспільство потребує героїв, особливо коли планета стикається з пандемією та іншими кризами, а люди більше не сподіваються, що уряд може розв'язувати їхні проблеми. Суспільство майбутнього надасть "героям" можливість проявити себе.

Закінчується дослідження маніфестом: "Природність, реальність – це новий мотив. Розповідайте про свої цінності. Якщо у вас їх не було раніше, то зараз вони гостро необхідні. Зараз (більше ніж будь-коли) вам потрібна історія про себе – та, що йде далеко за межі розмов про гроші".

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок