Ініціатива "Посли європейської молоді" в Україні: як молодь Житомирщини розвиває проєкти про Європейський Союз

Ініціатива "Посли європейської молоді" в Україні: як молодь Житомирщини розвиває проєкти про Європейський Союз

Ініціатива "Посли європейської молоді" в Україні: як молодь Житомирщини розвиває проєкти про Європейський Союз
Посли європейської молоді в Україні. Ініціатива "YEAs" в Україні

Група ентузіастів з Житомира долучилася до ініціативи з розвитку співпраці між молоддю України та Європейським Союзом. Ці ентузіасти є послами європейської молоді в Україні.

Журналіст Іван Чепайкін записав для Суспільного інтерв'ю з двома учасниками програми "Посли європейської молоді" з Житомирщини — Олександром Штільгойзом та Софією Євченко, які розповіли про проєкти, які вони реалізують в рамках цієї ініціативи.

Розкажіть трохи про себе, в яких проєктах берете участь сьогодні.

Олександр: Мене звати Олександр Штільгойз, я з Житомира. Мої захоплення – художня література, сучасний кінематограф, соціальне підприємництво та культурна дипломатія, а також мистецтво ведення перемовин. Маю досвід у реалізації соціальних та творчих проєктів, публічних виступах і креативному письмі. Опублікував дві книги: "У всіх нас є свої бажання та мрії", що була визнана соціально-важливою літературою та "Вільна птаха в душі поета", метою яких є мотивація дітей та відродження-дослідження культурної спадщини України. Є переможцем Всеукраїнського етапу МАНу, а також презентував Україну як переможець конкурсу "European Heritage Makers Week". Наразі цікавлюся можливостями економічного відновлення України у післявоєнний період та досліджую процеси щодо євроінтеграції. У 2023 році приєднався до ініціативи "Посли європейської молоді" в Україні.

Ініціатива "Посли європейської молоді" в Україні: як молодь Житомирщини розвиває проєкти про Європейський Союз
Олександр Штільгойз. Фото надав Суспільному Олександр Штільгойз

Софія: Мене звати Євченко Софія, я з невеликого селища Брусилів на Житомирщині. Маю багато хобі: подорожі, малювання, дизайн, читання, плавання тощо. Та найбільшу частину мого часу наразі займає волонтерство, громадська діяльність та саморозвиток. Протягом року я навчалась за обміном у Віденському університеті економіки та бізнесу, де отримала гарний досвід та знання, які готова використовувати та імплементувати у свої проєкти! Також є молодшою проєктною менеджеркою та авторкою матеріалів у ГО "Жіноча Ліга", PR-менеджеркою в молодіжному проєкті "Academy of Youth Diplomacy "United Youth". Влітку 2023 пройшла стажування в Міністерстві молоді та спорту України, де отримала досвід в Управлінні міжнародного співробітництва та європейської інтеграції. До ініціативи "Посли європейської молоді" в Україні доєдналась нещодавно, проте вже активно інтегруюсь в її діяльність.

Ініціатива "Посли європейської молоді" в Україні: як молодь Житомирщини розвиває проєкти про Європейський Союз
Софія Євченко. Фото надала Суспільному Софія Євченко

Розкажіть, будь ласка, в чому суть ініціативи "Посли європейської молоді" в Україні.

Олександр: Це унікальна ініціатива, осередок активної молодіжної взаємодії, що не лише сприяє європейській інтеграції, а й формує розуміння щодо цінностей ЄС та дій, що сприяють розвитку країни. Ініціативу було засновано в червні 2016 року, за цей час до неї долучилося понад 2000 осіб. Крім основної місії, "Посли європейської молоді" в Україні є потужною платформою для комунікації, роботи у команді та реалізації власних ідей, що дозволяє молоді бути активною частиною позитивних змін.

Які проєкти вже вдалось реалізувати в рамках ініціативи?

Олександр: До ініціативи долучився цьогоріч, наразі разом з командою працюю над створенням деталізованої концепції проєктів.

Загалом я втілив кілька проєктів, найцікавішими з яких є книга "У всіх нас є свої бажання та мрії", що була визнана соціально-важливою літературою та збірка творів "Вільна Птаха в Душі Поета". Їхня мета — мотивувати дітей досягати своїх мрій попри перешкоди, а також досліджувати культурну спадщину України у поєднанні із сучасністю. Крім того, важливим для мене є проєкт "Poetry – a bridge between the centuries", з яким я представляв Україну на тижні творців Європейської Спадщини ("EHMW", "European Heritage Makers Week").

В яких програмах берете участь сьогодні?

Софія: Наразі є проєктною менеджеркою проєкту "Girl’s Diplomatic Academy 2.0", ціль якого — надати дівчатам, що не вивчають міжнародні відносини та дипломатію в рамках формальної освіти, якісну неформальну освіту в цих сферах. Також працюю PR-менеджеркою в молодіжному проєкті "Academy of Youth Diplomacy "United Youth", що має на меті поширювати молодіжну дипломатію в Україні.

Олександр: Сьогодні мене найбільш цікавлять культурно-дослідницькі проєкти. Вони присвячені культурній спадщині України, її проявах у мистецтві та згадках у творах. Крім того, досліджую невідомі аспекти діяльності українських митців, що розкривають незвичайні елементи їхнього життя та їх значення для формування української історії. Наразі працюю над вивченням невідомої біографії Лесі Українки, зокрема її ролі у збереженні традиційних музичних творів українських кобзарів та інтеграції європейської філософії до більш класичного українського стилю життя у дев'ятнадцятому столітті.

Які проєкти плануєте реалізувати цього року?

Софія: Наразі планую написати блог про свій досвід обміну закордоном та організувати зустріч у моєму університеті, де я та YEAs зі схожим досвідом поділимось всіма перевагами та нюансами цих програм, а також своїми лайфхаками щодо заповнення заявки. Крім того, мені дуже цікава тема гендерної нерівності, тому хочу провести дослідження та опублікувати про це блог. Це лише декілька ідей, планів дуже багато! Я впевнена, що 2024 буде дуже насиченим роком як для мене, так і для всіх учасників та учасниць ініціативи.

Олександр: В межах ініціативи, у команді з іншими послами та посолками європейської молоді в Україні, плануємо реалізувати проєкт щодо збереження екології в Україні під час повномасштабної війни, а також провести зустріч-вебінар для молоді про мотивацію, пошук натхнення для здійснення й імплементації власних ідей, проєктів та задумів. Зараз працюємо над розробкою візії та концепту, аби вже найближчим часом реалізувати такі ідеї.

Як ви оцінюєте рівень зацікавленості молоді України у структурі та діяльності ЄС?

Софія: Сьогодні молодь України дедалі активніше висловлює свій інтерес до міжнародних відносин, євроінтеграційних процесів та дипломатії. Я переконана, що ця тенденція є позитивною у контексті вступу України до ЄС.

Олександр: Рівень зацікавленості молоді у структурі й діяльності ЄС є високим та якісним. На мою думку, він зріс саме під час повномасштабної війни, адже кожен відкрив для себе певні напрями діяльності та по-новому осягнув ті цінності, які є найбільш актуальними. Молодь надзвичайно активно долучається до проєктів щодо діяльності ЄС, зокрема, проведених ініціативою "Посли європейської молоді" в Україні, особливо присвячених цінностям та філософії Європейського Союзу.

Що можуть зробити сьогодні молоді талановиті та активні люди, які прагнуть привнести позитивні зміни? Які поради могли б дати зі свого досвіду?

Софія: Не зупинятись та йти тільки вперед. Не завжди ваша аплікаційна заявка буде прийнята, не завжди пройдете відбір на програму чи успішно проведете співбесіду. Проте це не означає, що варто скласти руки. Потрібно йти далі, подаватись на інші можливості, і врешті-решт все обовʼязково вийде!

Можу порадити почати зі студентського самоврядування, короткострокових молодіжних та академічних обмінів Erasmus+, або ж долучитись до громадської організації, молодіжного проєкту чи ініціативи як волонтер або волонтерка. Головне – обирайте те, що вам до душі та що буде запалювати вогонь всередині вас.

Олександр: Насамперед варто обрати для себе такий напрям, який поєднує у собі ваші захоплення, набутий досвід та перспективність, тобто те, що не лише подарує чудові емоції після реалізації, а й стане практичним і актуальним. Це може бути щось наукове чи творче, проте найважливішим є саме ваша мотивація та ідейність. Не всі ідеї стають успішними проєктами відразу, а на шляху до їхньої реалізації траплятимуться й ті, хто не віритиме у ваш успіх, але варто спробувати, можливо навіть кілька разів, адже все відбувається тоді, коли це найбільш необхідно та насправді дивовижно.

Посли та посолки європейської молоді проводять різноманітні заходи, як в онлайн, так і офлайн форматі, тому раджу відвідати ті, що цікавлять вас. Крім того, наразі чудовою програмою для української молоді є "Invisible University for Ukraine". Це гарна можливість покращити знання та розуміння аспектів України, від її захопливої історії до сучасної євроінтеграції, культурної дипломатії та навіть проєктування досвіду інших держав задля участі у післявоєнному відновленні України.

Яким бачите розвиток YEAs в Україні в найближчі кілька років? Чого хотіли б досягти найбільше в рамках ініціативи?

Софія: Враховуючи ситуацію в країні, я не намагаюсь будувати довгострокових планів на свою діяльність. Цього року хочу максимально фокусуватись на офлайн заходах, адже саме такий формат сприяє створенню та побудові нових контактів і звʼязків, що було втрачено при переході в онлайн режим. Безперечно, однією з ключових цілей є розвиток молоді, що буде представляти Україну на міжнародній арені. Окрім того, ми будемо фокусуватись на регіональному рівні, аби забезпечити доступ до знань та можливостей для тих, у кого він був та досі є дещо обмеженим.

Олександр: На мою думку, розвиток YEAs в Україні щороку продовжується, мотивуючи молодь долучатися до ініціативи та ставати активними творцями позитивних змін. Як посол європейської молоді в Україні, хочу долучитися до культурно-економічного відновлення країни у післявоєнний період, тому вже зараз досліджую можливості та створюю перспективні моделі дій задля цього.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок