"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня

Виконавчий директор громадської організації "Промінь любові" Олександр Седляр
Виконавчий директор громадської організації "Промінь любові" Олександр Седляр. Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

Коростенська громадська організація "Промінь любові" упродовж 9 останніх років допомагає людям, які опинилися в складних життєвих обставинах, та тим, хто потребує опіки та підтримки. Практично від початку свого заснування "Промінь любові" співпрацює не лише з українськими, а й із закордонними місіями.

Виконавчий директор організації Олександр Седляр розповів Суспільному про шлях волонтерства, який "Промінь любові" пройшов за 9 років свого існування. Про виїзди на фронт до українських військових, про роботу з переселенцями, про допомогу від Норвегії та Швеції та про те, чому в організації одним з пріоритетів вважають роботу з дітьми — про це і не тільки читайте в інтерв'ю, записаному журналістом Іваном Чепайкіним для Суспільного Житомир.

Олександре, розкажіть про роботу своєї організації — кому та у який спосіб допомагаєте?

Нашу громадську організацію "Промінь любові" ми заснували на базі церкви "Віра, Надія, Любов". У такому форматі ми працюємо вже майже 9 років. Ставимо собі за мету допомагати тим, хто цього найбільше потребує — людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, переселенцям, людям з інвалідністю, дітям з бідних сімей і не тільки. Передаємо одяг, ліки, медобладнання, необхідні речі для військових. Із забезпеченням нам допомагають наші партнери — як українські, так і закордонні.

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня
Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

Чим ви і ваші волонтери займалися на старті своєї роботи в організації?

По факту, з 2013 року працювали в межах церкви "Віра, Надія, Любов", на базі якої і заснована наша організація. Займалися тоді волонтерською роботою. Передавали гуманітарку жителям сіл, людям похилого віку — по суті, робили те, що робимо і сьогодні, просто тоді ще не мали статусу громадської організації. Так, "Промінь любові" разом з волонтерами центру проводив велопробіги, де місцева молодь, долаючи велику відстань, везла продуктові набори — заїжджала до сімей в різних селищах та селах й передавала їм на руки цю допомогу.

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня
Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

Скільки зараз волонтерів налічує громадська організація "Промінь любові"?

Офіційно зареєстрованих волонтерів на сьогодні 32. Це ті, хто працює з нами на постійній основі. Також маємо багато людей, які час від часу долучаються: донатять, допомагають завантажувати та вивантажувати фури з гуманітаркою тощо.

Знаю, що ви працюєте з фондами та організаціями з інших країн, зокрема зі шведською місією "Vinden" та норвезькою місією "THK". Як відбувається ця співпраця і яким чином ви з партнерами доставляєте гуманітарку в Коростень?

Так, візьмемо спершу Норвегію. Там це працює так: жителі країни добровільно збирають гуманітарку, де діють їхні місії, як-от, приміром, TНK. Благодійний фонд THK надає допомогу від окремих людей, команд, церков, шкіл постраждалому населенню Чорнобильського регіону. Також у їхньому фокусі — безпритульні діти і діти, яким бракує безпеки та опіки. Займаються вони збором одягу, взуття, ковдр тощо. Серед останніх різдвяних траншів були продуктові набори для малозабезпечених жителів Коростеня. Усе це в Норвегії збирають і далі доставляють до Польщі, де вивантажують до іншої фури, а звідти фура прямує вже до нашого штабу. З ТНК ми працюємо з 2015 року — по суті, від моменту офіційного заснування організації.

Якщо мова йде про шведську допомогу, зокрема, за сприяння шведської місії "Vinden", то їхня фура їде прямісінько до нашого штабу в Коростені. Звісно, є певні зупинки на кордоні з Україною, пов’язані з розмитненням — це займає трохи часу. Але так, тут допомогу отримуємо з самої Швеції прямим маршрутом.

Скільки вже отримали цієї допомоги?

Загалом з початку повномасштабного вторгнення завдяки роботі нашої громадської організації спільно з іноземними партнерами — такими як Норвегія, Швеція та іншими країнами — ми доставили 40 фур допомоги. Ми успішно обробили близько 20 000 звернень про допомогу. Одна людина може звертатися кілька разів за допомогою, тому ми визначаємо кількість саме у зверненнях. А загалом, ми співпрацюємо з багатьма іншими організаціями. До прикладу, можу згадати кілька зі Швеції: Human Bridge, яка збирає, переробляє та відправляє медикаменти в інші країни, де є гостра потреба в ліках; Humana People to People Baltic спеціалізується на доставці медичного обладнання.

Що останнє з допомоги передавали закордонні партнери і кому її направили?

Це було медичне обладнання для області, зокрема, і для країни в цілому, від шведських організацій як-от Human Bridge. Ми багато співпрацюємо також і з українськими виробниками, продукцію яких потім розвозимо, та не обмежуємося лише Коростенським районом — доставляємо товари в інші регіони на населені пункти.

Хто може отримати вашу допомогу та куди і як за нею звертатися?

Пріоритетними для нас є сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, внутрішні переселенці, люди похилого віку. Постійно на зв’язку та працюємо з управлінням соціальної політики Коростенської райдержадміністрації, Центром соціальних служб для сімей, молоді та дітей міста Коростень. Також хочу відзначити, що у нашій роботі ми покриваємо багато населених пунктів. Тобто це не лише Коростень та Коростенський район, а також і Житомирський та Народицький райони. Доставляємо гуманітарку в різні пункти, плануємо тільки розширювати свою діяльність надалі.

Наша громадська організація має свій фейсбук, де люди, зокрема, можуть ставити питання щодо наступних партій допомоги: куди та коли звертатися з цього приводу. Також є робочий телефон: 0982936209. База волонтерського центру знаходиться у Коростені на вулиці Південній.

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня
Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

У себе на фейсбуці ви писали, що ваші волонтери збирали у Коростені допомогу, яку потім відправляли на схід України. Як часто робите такі виїзди?

3-4 рази на місяць наші волонтери виїжджають на передову до наших військових, а також до жителів окупованих територій, які живуть в умовах постійних обстрілів. Наші хлопці передають місцевим жителям гуманітарку, військовим — окопні свічки, захисні сітки, спальники, їжу та інші необхідні речі. До цих поїздок долучаються та відіграють свою важливу роль багато волонтерських організацій. Маємо донаторів з різних категорій населення: працівники, пенсіонери, молодь.

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня
Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

"Волонтеримо багато років, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує" — Олександр Седляр з Коростеня
Фото надав Суспільному Житомир Олександр Седляр

Які плани у вашої громадської організації на цей рік?

Звичайно ж, як і всі українці, ми очікуємо на Перемогу. А що стосується, власне, нашої діяльності, то ми хочемо створювати нові філіали в різних населених пунктах. Зокрема, планується відкриття одного в місті Овруч. Також прагнемо залучати до нашої команди більше волонтерів, які хочуть якось допомогти країні у такі дуже складні часи. Найбільший пріоритет для нашої організації — це українські діти та молодь, які прагнуть привносити позитивні зміни у своє оточення та країну. Діти, які долучаються до волонтерської діяльності і хочуть будувати разом нову Україну. Саме тому ми багато спілкуємося з дітьми і щорічно проводимо дитячі табори. Лише за минулий рік ми організували 44 табірні дні з навчальними заняттями, іграми та живим спілкуванням з нашими дітками. Тому будемо продовжувати цю роботу й надалі. Волонтерство — це і місія, і покликання. Ми вже не уявляємо себе без нього, тому далі намагатимемось робити ще більше, аби наші люди знали, що вони не самі і завжди є той, хто допоможе.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок