Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових

Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових

Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових
Ляльки-мотанки, які учителі разом з учнями виготовляють ляльки-мотанки для військових, 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

2000 ляльок-мотанок передали військовим на фронт учні та вчителі Пироговецького ліцею, що на Хмельниччині. Їх військові носять із собою, як обереги.

Про це Суспільному розповіла директорка навчального закладу Людмила Войтюк.

Учень третього класу Назар Островський роздивляється ляльки-мотанки. Їх він зробив з однокласниками військовим на фронт. Третьокласниця Єва каже: один такий оберіг виготовляє за 20 хвилин.

"Ми робимо їх воїнам, щоб зігріти їх. А ще ми робимо, бо нам це подобається", — розповіла учениця.

Як розповідає учителька Наталія Кузюк, діти почали малювати листівки військовим з початку війни, потім навчилися робити й маленькі сувеніри — ляльки. Такі уроки у них рідше, ніж раз на тиждень, бо діти, в першу чергу навчаються. За одне заняття клас може зробити 40 оберегів.

Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових
Учні виготовляють ляльки-мотанки для військовослужбовців, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Суть в тому, щоб діти вкладали свою енергетику туди позитивну, і знали, задля чого вони це роблять, і що скоро буде перемога", — пояснила учителька.

Такі маленькі ляльки-мотанки військовим на фронт роблять і вчителі Пироговецького ліцею. Разом з учнями молодших класів за останній рік вони передали захисникам 2000 цих сувенірів, розповідає директорка навчального закладу Людмила Войтюк. Матеріали вчителі частково купують за власні кошти, дещо беруть вдома, тканину також дають волонтери. Ними ж потім для бійців школа передає обереги військовим.

Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових
Готові ляльки-мотанки, які навчальний заклад передасть військовослужбовцям, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Хлопці наші казали, що ми отут носимо ці мотанки в кишені біля серця. Дехто із хлопців ці мотанки обирають за кольором волосся, бо якась схожа на дружину, якась — на доньку", — розповіла Людмила Войтюк.

Робити мотанки з педагогами почала учителька малювання Наталя Молотай рік тому. Вона створювала такі сувеніри ще з університету. Тоді обереги були в українському традиційному вбранні. Зараз, каже педагогиня, одягнула їх у камуфляж, бо війна.

"Мирний час ми плекаємо культуру, народжуємо дітей, створюємо сім’ї, а, ось, коли до нас приходить війна – ми залишаємо все, ми одягаємо стрій і йдемо захищати наш дім", — каже Наталія Молотай.

Учні Хмельниччини виготовляють обереги для військових
Прапор України із підписами бійців, який вони передали дітям, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Про значення мотанки для українців Наталя Молотай каже:

"Це наша автентика, це наш код нації. Якщо при виробленні її вкладаємо добрі думки, свій настрій, позитив, то вона буде приносити людям тільки добро та користь", — пояснює учителька.

Обереги-мотанки, які зробили учні та вчителі Пироговецького ліцею, каже Людмила Войтюк, планують передати захисникам цього тижня.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок