До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту у Краматорську нагородили бійців 81-ї бригади

До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту у Краматорську нагородили бійців 81-ї бригади

До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту бійців 81-ї бригади, які брали участь в обороні Донецького аеропорту, у Краматорську нагородили подяками та пам'ятними подарунками.

81 окрему аеромобільну бригаду сформували після початку війни, яку розв'язала РФ, восени 2014 року. Бойове хрещення військові бригади отримали наприкінці 2014 — на початку 2015 року, під час оборони Донецького аеропорту і прилеглих до нього районів. Бригада входить до складу Десантно-штурмових військ Збройних сил України, базується в Донецькій області.

Боєць 81-ї бригади із позивним "Старий" родом з Вінничини, який отримав нагороду від обладміністрації за оборону Донецького аеропорту, розповідає: до початку війни мав мирну професію пекаря.

"До 2014 року я торти випікав, солодощі. Пробув (у Донецькому аеропорті — ред.) з вересня по грудень 2014 року. 19 грудня мене евакуювали. Мене трошки перебило там, так досить непогано", — згадує оборонець Донецького аеропорту.

Захисники оборона Донецький аеропорт нагородження Краматорськ Донецька область
Оборонець Донецького аеропорту "Старий", Краматорськ, Донецька область. Кадр з відео Суспільне Донбас

За словами захисника ДАПу було надскладно, найважче — втрачати на війні побратимів.

"Легкого в обороні не було нічого. Проти тебе працює усе "залізяччя", яке тільки в них було. А найважче, коли втрачаєш побратимів. Це — найважче. Можна пережити все: можна пережити холод, голод — все. Але втрату побратимів це саме важче, що є".
Донецький аеропорт нагородження захисники Краматорськ Донецька область
Хвилина мовчання до Дня вшанування захисників Донецького аеропорту, Краматорськ, Донецька область, 19 січня 2024 рік. Кадр з відео Суспільне Донбас

Полеглих побратимів бійці вшанували хвилиною мовчання.  Старший сержант Михайло Тітов у Донецькому аеропорту відслужив дві ротації. Він згадує: у грудні 2014 року тримав оборону летовища впродовж 23 днів:

"Другий раз, як заїжджали в аеропорт, вже не в новий термінал, а є там метеовежа. Це останню позицію ми тримали на вежі. Сказали протриматися п'ять діб, ми протрималися три, тоді нас змінили, бо нас залишилося тоді із чотирнадцяти людей — шість".

У Краматорську до Дня вшанування захисників Донецького аеропорту нагородили бійців 81-ї бригади
Оборонець Донецького аеропорту Михайло Тітов, Краматорськ, Донецька область. Кадр з відео Суспільне Донбас

Відзнаки за оборону Донецького аеропорту отримали дев'ять бійців 81-ї бригади.

Захисники оборона Донецький аеропорт нагородження Краматорськ Донеччина
Відзнаки за оборону Донецького аеропорту, Краматорськ, Донецька область, 19 січня 2024 рік. Кадр з відео Суспільне Донбас

Що відомо про оборону Донецького аеропорту і коли був останній день

  • Українські військові утримували Донецький аеропорт з 26 травня 2014-го.
  • Від кінця вересня 2014 року російські найманці атакували українських воїнів щодня. Вони стріляли з "Градів", артилерії, танків, стрілецької зброї.
  • Бої закінчилися після руйнації терміналів аеропорту. Кінцевою датою оборони летовища вважають 242-й день — 20 січня 2015-го року. Саме в цей день окупанти підірвали новий термінал. У боях за ДАП, як писало Міноборони у 2022 році,  загинули 97 бійців. За даними українського незалежного проєкту "Книга пам'яті полеглих за Україну", які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Самі ж кіборги — так за незламність назвали оборонців ДАПу — вважають, що останній день спротиву в аеропорті — 23 січня.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок