Гранти на власну справу: як і хто може податись на допомогу від держави

Гранти на власну справу: як і хто може податись на допомогу від держави

Гранти на власну справу: як і хто може податись на допомогу від держави
. Фото: diia.gov.ua

Львівщина – у лідерах за кількістю грантоотримувачів за проєктом "єРобота". Лише за минулий рік заявки на відкриття власної справи на території Львівської області подали понад три тисячі українців, більшість з яких отримали позитивну відповідь.

Суспільне дізнавалося, що це за проєкт, як податись на грант, щоб отримати гроші від держави на відкриття власної справи, та хто може скористатись програмою підтримки.

Розвинути бізнес легко, головне – хотіти

Андрію Воронському — 26 років. Ще 20-річним львів'янин пішов воювати в зону АТО, потім почалася повномасштабна війна. Після поранення чоловік провернувся до цивільного життя і зараз надає у Львові послуги таксі. Реалізувати власну справу допомогла грантова підтримка від держави.

Андрій розповідає, що як у першому випадку, так і в другому захищати Україну йшов добровільно. Спочатку це було у 2017 році. Повернувшись із зони АТО, чоловік навчався в університеті на факультеті туризму. Вранці 24 лютого Андрій Воронський вже був у 24 окремій механізованій бригаді імені короля Данила, а з 1 березня виконував завдання у зоні бойових дій на Луганщині.

У квітні 2022 року, відбиваючи штурм вагнерівців, Андрій отримав поранення. Під час штурму його зачепило осколками гранати та дуже посікло руку. Через сильні обстріли та неможливість евакуації із перетиснутою рукою та сильною кровотечею боєць майже добу просидів у підвалі, а через невчасно надану медичну допомогу у чоловіка почався некроз. Згодом у стабілізаційному пункті медики здивувались, що йому вдалось вижити, адже сильна крововтрата могла призвести до смерті.

Хоч фізіологічно праву руку Андрію зберегли, проте вона досі майже неробоча. Чоловік переніс 20 операцій, попереду ще одна за кордоном та чергові реабілітації. Під час наступної операції у руку пересаджуватимуть м’язи та нерви з ноги. У попередній раз вони не прижились.

Попри складне поранення, інвалідність другої групи та лікування Андрій волонтерить, сам водить авто та розвиває бізнес.

“Коли після поранення зрозумів, що не зможу повернутись до війська, постало питання роботи і забезпечення, бо на одну пенсію прожити нелегко. Ще до війни працював драйвер-менеджером у великій компанії, яка мала тисячі авто по всій Україні, тож прийшла ідея створити свій автопарк таксі. Про можливість розвинути власну справу прочитав у Telegram-каналі Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій”, – розповідає Андрій Воронський.

Андрій Воронський
Андрій Воронський. Фото з особистого архіву Андрія Воронського

Влітку на День Незалежності чоловік зареєструвався на порталі “Дія”, заповнив всі документи, у тому числі бізнес-план. Каже, що усе робив власноруч і переконує: це нескладно і доволі швидко.

Сума гранту від держави склала 250 тисяч гривень. За ці гроші Андрій закупив дві автівки, взяв на роботу чотирьох водіїв та драйвер-менеджера, який слідкує на карті за водіями, займається видачею ключів тощо.

Кожні три квартали молодий підприємець планує купувати по одному новому авто і так аж до придбання автівок бізнес-класу. Також на меті в Андрія Воронського – почати працювати крім Львова в таких містах як Івано-Франківськ і Тернопіль, а згодом – в Одесі та Києві.

Ризикнула і не пошкодувала

Свою мрію також втілила 40-річна Наталя Кільніцька. Її “Смачна пекарня” запрацювала у Самборі.

Наталія Кільніцька донедавна працювала на керівній посаді в одній з мереж магазинів, тож уже мала управлінський досвід. Проте завжди хотіла “щось своє”. У серпні позаминулого року придбала обладнання, яке вже було у користуванні, і відкрила пекарню. Тієї ж осені жінка почула про грантову підтримку від держави “єРобота” для підприємців і вирішила скористатись моментом.

Наталія подала заявку, підготувала всі необхідні документи, пройшла співбесіду і отримала грант. 250 тисяч гривень жінка використала на закупівлю нового обладнання для пекарні – печі і роздільної шафи. Каже, що від того у “Смачній пекарні” змінилась швидкість випікання, якість продукції, також це вплинуло на економію електроенергії.

“Заявку я подала у жовтні 2022 року, вже в листопаді ходила на співбесіду, а у грудні на рахунок прийшли гроші. Насправді, усе нескладно, головне – сильно хотіти. Документів багато збирати не потрібно. Серед головних вимог – написати бізнес-план, прорахунок ризиків та окупність. Також є умова, що потрібно прийняти на роботу двох працівників. Я ризикнула і не пошкодувала, бо знала, що я хочу і чого прагну”, – зазначила Наталія Кільніцька.

Наталія Кільніцька
Наталія Кільніцька. Фото з особистого архіву Наталії Кільніцької

Свій бізнес жінка вважає досить успішним, адже працюють вже більш ніж рік, а клієнти, багато з яких постійні, задоволені.

Надихнувшись однією пекарнею, Наталія Кільніцька думає над розширенням. Саме зараз вона працює над ще одним грантом.

“Мій чоловік військовий, є учасником АТО, тому буду пробувати свої сили як дружина військового. Співбесіду вже пройшла, саме чекаю на підтвердження”, – каже жінка.

Наталія додає, що при позитивному рішенні пекарня буде розташована у Калинові, що неподалік Самбора.

Податись може кожен

За словами начальниці управління реалізації політики зайнятості Львівського обласного центру зайнятості Ірини Романяк, у межах урядової програми “єРобота” Центр зайнятості консультує у двох напрямках: грант на власну справу і грант для ветеранів.

У гранті на власну справу може взяти участь будь-хто з охочих: ФОПи, юридичні особи, які належать до малого підприємництва і не ведуть діяльність в РФ і Білорусі, та навіть ті, хто лише планує започаткувати власну справу. Максимальна сума гранту, на який вони можуть претендувати, становить 250 тисяч гривень. Обов’язкова умова – створення 1-2 робочих місць. За умови створення одного робочого місця можна отримати 150 тисяч гривень, а за умови створення двох робочих місць – 250 тисяч. Гроші можуть бути спрямовані на придбання обладнання, меблів, сировини, оренду обладнання, землі чи приміщень.

“Розрахунок є безготівковим, кошти “на руки” не видають, зараховують суму на спецрахунок, а вже звідси здійснюють оплату по договорах чи рахунках”, – пояснює жінка.

Грантом для ветеранів можуть скористатись як самі учасники бойових дій, так і люди з інвалідністю внаслідок війни та члени їхніх сімей. Це може бути грант у 250 тисяч гривень за умови створення одного робочого місця, і до 500 тисяч гривень за умови створення двох робочих місць. Є також грант до мільйона, але є умова: грантоутримувач має вже бути ФОПом і вести діяльність не менше 36 місяців.

Загалом, як наголосила Ірина Романяк, програма на відкриття власної справи в рамках “єРобота” почала працювати із липня 2022 року. Наразі її дія продовжена до кінця 2024 року. Щодо грантів для ветеранів, то програма почала діяти з минулого року.

За минулий 2023 рік від тих, хто планує працювати і розвивати свій бізнес у Львівській області, було подано 3016 заявок. Більшість з них надійшло від ФОПів, трохи менше від тих, хто лише планує започаткувати справу, і найменше від юридичних осіб.

“Станом на зараз на Львівщині позитивних рішень на утримання грантів за 2023 рік маємо 1526. Це чималі цифри. І Львівщина з-поміж усіх областей України щодо позитивних рішень на відкриття власної справи лідирує. Заяви за 2024 рік ми почали лише розглядати, найближчі рішення будуть наприкінці січня”, – каже вона.

За словами Ірини Романяк, найбільше заявок стосувались торгівлі, обслуговування населення (роботи перукарень, закладів харчування, кафе), переробного господарства, перевезень. Найменше — освіти (відкриття приватних садків тощо).

Повертати державі отриманий грант не потрібно. Усе повертається сплатою податків, адже людина, яка займається підприємництвом, працевлаштовує інших працівників.

Щоб долучитись, Ірина Романяк радить насамперед зайти на портал “Дія”, прочитати умови і скористатись нагодою. Усі кроки розписані. За потреби допомогу можуть надати фахівці найближчого Центру зайнятості. Подання заявок є безперервним.

Також на сайті Львівського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розміщений графік онлайн-консультування. Це безкоштовні консультації, де покроково можуть допомогти у разі виникнення труднощів.

На початок