Львівські аграрії можуть отримати гранти на вирощування овочів, ягід і риби

Львівські аграрії можуть отримати гранти на вирощування овочів, ягід і риби

Аграрії Львівщини можуть отримати гранти в межах інвестиційної програми від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Допомогу можна отримати за трьома напрямами — вирощування ягід, овочів та аквакультури.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко. За її словами, наразі завершується перший етап грантової програми. 45 виробників із Львівщини отримали 27 мільйонів гривень.

Марія Коновал разом із чоловіком вирощує лохину. Шість років тому сім’я розпочала свою справу.

"Вибирали щось між ягодами, бо я люблю дуже ягоди. Мені подобається, як росте рослинка, як вона себе почуває, і мене це дуже зацікавило", — каже Марія Коновал.

Жінка розповідає, що догляд за ягодами триває цілий рік:

"Починаючи з теперішнього часу, будем обрізку робити. До морозів ми прополювали. Після того, як ми обріжемо, наприклад, це вже буде травень. Червень — ми починаємо прополку, після прополки оце все слідкування за тим процесом, щоб покосити. Тут постійна робота є. Якщо тепло, ми швидше починаємо збір, відповідно, й швидко закінчуємо. Якщо в середині сезону можуть погодні умови бути холодніші, тобто ми почали з 4 липня і можемо закінчити 10 жовтня", — розповідає Марія.

Марія Коновал, 15 січня 2024.
Марія Коновал, 15 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

Цьогоріч Марія зібрала майже чотири тонни лохини. Жінка каже, що іноді виникають труднощі з електроенергією, тому вона подала заявку на грант в інвестиційну програму й отримала 22 тисячі доларів на купівлю сонячних панелей.

"В нас тут нема світла й ми використовуємо на полив мотопомпи. Мотопомпа — це 15, 20, а то і 30 літрів використаного бензину, тому що вони на бензині працюють. Наше господарство я вважаю перспективним, але не таким багатим на цей час, щоб витратити таку суму на реалізацію того проєкту, тих сонячних панелей. Вони нам потрібні, самі бачите, це необхідність", — каже Марія.

Грантами можуть скористатися мікро- та малі виробники в галузях овочівництва, садівництва, рибництва, виробництва й переробки молока. За словами заступниці директора департаменту агропромислового розвитку Людмили Гончаренко, програма побудована на співфінансуванні. Заявники вкладають і власні гроші до своєї грантової заявки.

Людмила Гончаренко, 15 січня 2024.
Людмила Гончаренко, 15 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

"Щоби взяти участь, потрібно бути зареєстрованим в Аграрному реєстрі. Заявка подається через державний аграрний реєстр. На початок подається аплікаційна форма, яка є зовсім нескладною. Є малі та великі гранти. Малі — це гранти, які будуть надаватися до 10 тисяч доларів. Гранти надаються в перерахунку на гривні, кошти перераховуються на рахунок бенефіціарів в гривневому еквіваленті. Є гранти великі, до 25 тисяч доларів", — каже Людмила Гончаренко.

Заявки для участі у другому етапі можна подати до 31 січня.

На початок