Від якого виду шахрайства онлайн потерпають найчастіше жителі Дніпропетровщини. Застереження від кіберполіції

Від якого виду шахрайства онлайн потерпають найчастіше жителі Дніпропетровщини. Застереження від кіберполіції

Поліція, Дніпро, кіберзлочин
Ілюстративне фото. Нацполіція Хмельницької області

2023-го року до кіберполіції надійшло понад 4 тисячі заяв та повідомлень про онлайн-шахрайство від жителів Дніпропетровщини. Про це на брифінгу повідомив начальник відділу обласного департаменту кіберполіції, полковник Андрій Авер’янов.

Майже третину з заявлених злочинів розкрили.

"Про підозру повідомлено більш ніж 250 особам. Обвинувальні акти щодо них скеровані до суду", – розказав Авер’янов.

За його словами, найчастіше ж у мережі мешканці Дніпропетровщини потрапляли у пастку недобросовісних продавців. Скаржилися, що так і не отримали оплачений товар.

Що радить фахівець кіберполіції

Якщо вас обманули на продажі товару онлайн, треба звертатися із заявами до адміністрації сайту та поліції, радить Андрій Авер'янов. Не зайве й перевіряти вебресурс, перш ніж купувати товар, зокрема читати відгуки й сплачувати за покупку лише в разі її отримання».

Ще один вид шахрайства, що набирає обертів, – посилання, за якими начебто пропонують допомогу. Перейти за ними заохочують у месенджерах та телеграм-каналах. Робити цього, а тим більше вказувати свої персональні дані фахівець не радить.

Також рекомендує для розрахунків в онлайні використовувати окрему віртуальну картку, а не зарплатну чи пенсійну. Створити її можна через додатки фінансових установ. Це унеможливить доступ шахраїв до банківських рахунків і кредитних ресурсів людини.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок