Обіцяв дешевший хліб та очолював місто: що відомо про кандидата в мери Чернівців Віталія Михайлішина

Обіцяв дешевший хліб та очолював місто: що відомо про кандидата в мери Чернівців Віталія Михайлішина

Обіцяв дешевший хліб та очолював місто: що відомо про кандидата в мери Чернівців Віталія Михайлішина
. Суспільне Буковина

Віталій Михайлішин тричі балотувався до Верховної Ради та двічі — на посаду мера Чернівців. Одного разу таки став міським головою, втім без перемоги на виборах та з приставкою “в.о.”. Розпочинав у “Партії регіонів”, а в передвиборчих програмах обіцяв знижки в комунальних аптеках та “соціальний проїзний”. На цих місцевих виборах буде балотуватись від партії “Команда Михайлішина”, про це повідомила голова ТВК Анжела Саінчук. Суспільне зібрало факти з його біографії та політичної кар'єри.

Біографія та освіта

47-річний Віталій Михайлішин родом з Чернівців. Навчався у професійно-технічному машинобудівному ліцеї. У чернівецькому університеті здобув юридичну освіту. У 2011 році вступив до Національної академії держуправління при президентові на спеціальність “Парламентаризм та парламентська діяльність”. Михайлішин є директором фірми “Торговий дім “Гомель скло”, яка продає будівельні матеріали та обладнання для сантехніки. В міській раді очолює фракцію “Рідне місто”.

Політична кар’єра та погляди

У 2010 році Михайлішина вперше обирають депутатом міськради від “Партії регіонів”. У грудні того ж року стає секретарем ради за поданням мера Миколи Федорука. Коли Федорука за рік відправили у відставку, Михайлішин став в.о. міського голови. Він керував містом протягом трьох років. Тоді в місті запустили “соціальні проїзні”, за якими пенсіонери безкоштовно їздили громадським транспортом та почали транслювати онлайн сесії міськради. За ініціативи Михайлішина відкрили Целанівський літературний центр.

На парламентських виборах у 2012 році програв ексмеру Миколі Федоруку. У програмі Михайлішина були пункти щодо європейської інтеграції України. Водночас, коли Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію з ЄС, Михайлішин не вийшов з “Партії регіонів”. У інтерв'ю телеканалу “Чернівці” сказав, що вихід з партії нічого б не змінив: “Якби через мій вихід підписали би угоду (про асоціацію — ред.), я би вийшов. Але тоді я займався господаркою в місті”.

Читайте також: У мери Чернівців “Єдина Альтернатива” висуває Романа Клічука: що про нього відомо

Під час Революції гідності Михайлішин звертався до суду з вимогою заборонити розміщення наметів на Центральній площі, посилаючись на те, що це буферна зона Юнеско. Коли активісти вимагали у Михайлішина відповісти, чи підтримує він дії Януковича вже після побиття студентів в Києві, сказав: “Так, я за президента Януковича. Так, я член “Партії регіонів”. Не виходжу з партії, мені не соромно”. На запитання Суспільного, чи не шкодує про ці слова зараз, Михайлішин відповів: “Я не підтримував Януковича, я не підтримував насильство. Я завжди за законні дії”.

Обіцяв дешевший хліб та очолював місто: що відомо про кандидата в мери Чернівців Віталія Михайлішина
Суспільне Буковина

У лютому 2014 року депутати достроково припинили повноваження секретаря Віталія Михайлішина, а в травні — депутатські повноваження за його заявою. Того ж року він знову програв Федоруку на виборах до Верховної ради, а пізніше — Олексію Каспруку на позачергових та чергових виборах міського голови.

У 2019 році Віталій Михайлішин втретє балотувався до парламенту від партії “Опозиційна платформа - За життя”. Зайняв третє місце, набравши майже 13% голосів.

Передвиборчі кампанії

На чергових виборах у 2014 році Віталій Михайлішин обіцяв “соціальні проїзні”. Тоді Асоціація перевізників розмістила в маршрутках заяву про те, що такі квитки не діятимуть в місті. Також обіцяв знижки для пенсіонерів в комунальних аптеках та зниження цін на хліб удвічі для малозабезпечених людей. “Ми порахували: щоб компенсувати різницю між вартістю хліба у магазинах та “соціальною” ціною, необхідно виділяти п'ять мільйонів гривень на рік з бюджету міста. У Чернівцях такі гроші є”, – сказав Михайлішин виданню Chernivtsi Times. Напередодні виборів у інтерв'ю на телеканалі “Чернівецький промінь” Віталій Михайлішин презентував ще одну ініціативу — в кінці року віддавати неосвоєні бюджетні гроші малозабезпеченим чернівчанам.

У порушеннях під час передвиборчих кампаній Михайлішина звинувачувала “Опора”. У жовтні 2012 року пенсіонеру-імениннику в ЖРЕПі подарували продуктовий пакет від кандидата. Такі пакети роздавали й іншим виборцям. Михайлішин назвав це провокацією.

За ініціативи Михайлішина напередодні виборів для освітян відбувся концерт російського співака Олександра Буйнова. Плакат з рекламою висів на вхідних дверях щонайменше двох дитсадків. Спостерігачі “Опори” оцінили це як передвиборчу агітацію, яку не можна проводити в приміщеннях органів державної влади та комунальних установ. Для медпрацівників підготували концерт іншого російськомовного артиста — Олександра Розенбаума. Згідно з інформацією місцевої газети “Версії”, під час заходу роздавали блокноти та магнітики з символікою Михайлішина.

Напередодні цьогорічних виборів 12 вересня депутат зустрівся з мешканцями мікрорайону Калічанка. У дописі на Facebook-сторінці написав, що завдяки зусиллям його команди там з'явився громадський простір. Водночас цей простір створили за співфінансування Європейського Союзу. Як повідомляє "Опора", коли депутати голосували за виділення частини грошей на його реалізацію, Михайлішина не було на сесії. У коментарі Суспільному він сказав, що мав на увазі, що появі громадського простору сприяв депутатський корпус.

Нещодавно Віталій Михайлішин на своїй Facebook-сторінці написав, що він сприяв закупівлі ПЛР-лабораторії для міської лікарні №1. Водночас рішення про виділення грошей на її облаштування прийняли на бюджетній комісії, до якої депутат не входить.

Гроші

Віталій Михайлішин за 2019 рік задекларував понад 700 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності. Майже мільйон також заробила дружина. Ще пів мільйона Михайлішин отримав від продажу цінних паперів. У готівці подружжя зберігає понад мільйон гривень та 114 тисяч доларів. У спільній власності є дві квартири, два автомобілі марки Toyota 2012 та 2019 років випуску. Дружина задекларувала дитячого одягу на майже два мільйони гривень. У червні 2019 року за місяць до парламентських виборів Михайлішин перерахував одній з політичних партій 1 200 000 гривень.

Що відомо

  • Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня 2020 року початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.
  • 15 липня Верховна рада ухвалила проєкт постанови про призначення на 25 жовтня чергових місцевих виборів депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та мера Києва.
  • У Чернівецькій області затвердили вісім округів для виборів до обласної ради. На округах голосуватимуть від 70 до майже 100 тисяч виборців.
  • У мери Чернівців партія "Слуга народу" висуває Віталія Другановського, від "Єдиної Альтернативи" балотуватиметься Роман Клічук, а від "Пропозиції" — Олексій Каспрук. "Європейська Солідарність" висуває Василя Максимюка, а "Народний контроль" — Михайла Яринича. Водночас у мери балотуватиметься ексголова облдержадміністрації Олександр Фищук.
  • "ЄС" та "Демсокира" заявили, що йдуть разом на вибори у Чернівцях.
  • Стало відомо, кого “Єдина Альтернатива” висуває в депутати Чернівецької міської ради.
  • Помічники нардепів та підприємці: кого "Слуга народу" веде на вибори у Чернівецькій області.
  • "Європейська солідарність" на з'їзді партії представила частину кандидатів в депутати.
  • "Народний контроль" представив кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради.
  • Стало відомо, кого "Голос" висуває до місцевих рад на Буковині.
  • Партія "Батьківщина" представила кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради. В мери Чернівців від партії балотуватиметься Юрій Бурега.
  • Екснардепи з Буковини балотуватимуться від “Партії Чернівчан”: стало відомо, кого партія висуває до місцевих рад.
На початок