День подяки Богові: чому комітет ВР рекомендував парламенту ініціативу нардепа від Рівненщини щодо нового свята

День подяки Богові: чому комітет ВР рекомендував парламенту ініціативу нардепа від Рівненщини щодо нового свята

Календар вересень, День подяки Богові
. Фото ілюстративне: Суспільне Рівне

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики схвалив ініціативу нардепа від Рівненщини Віктора М’ялика щодо встановлення нового свята — Дня подяки Богові. Більшістю голосів на засіданні 8 січня рекомендували Верховній Раді прийняти відповідний проєкт постанови за основу та в цілому.

Чому на засіданні 8 січня підтримали ідею нового свята, Суспільному пояснив голова профільного комітету Микита Потураєв:

"Не одразу взялися за розгляд цього питання. Ми його з різних точок зору вивчили, бо точно не хотіли, аби нам дорікали, що ми мавпуємо якісь чужі свята. Були консультації з Всеукраїнською радою церков й ми точно знаємо, що за цю ідею виступають як українські християни різних конфесій, так і українські мусульмани, і українські юдеї. Це для нас був один з головних аргументів підтримати цю постанову. Бо це свято, яке, можливо, буде встановлене, міжконфесійне і буде об'єднувати людей різних церков і релігій".

Члени комітету Володимир В’ятрович та Олександр Кабанов на засіданні утрималися від підтримки ініціативи Віктора М'ялика, пише Детектор медіа.

У коментарі інтернет-виданню Володимир В’ятрович зазначив:

"Як християнин я відзначаю християнські свята, поважаю право кожної людини відзначати ті релігійні свята, які для неї важливі. Але на державному рівні мають відзначатися ті релігійні свята, які є частиною української традиції і глибоко вкорінені в культурі нашого народу. День подяки не є українською традицією. Така традиція є в Америці, але це не значить, що її треба штучно копіювати в Україні і запроваджувати нормативно постановою парламенту. Адже наша Конституція закріплює право кожної людини сповідувати будь-яку релігію чи не сповідувати жодної. Люди будь-якої релігії, будь-якої конфесії мають право на відзначення свят відповідно до своїх вірувань. Це не функція парламенту — вигадувати нові релігійні чи псевдорелігійні загальнодержавні свята".

У цій цитаті, зі слів Микити Потураєва, є "внутрішні протиріччя":

"Це свято абсолютно світське, воно не належить жодній релігії. І в цьому сенсі ми не спираємося на якусь традицію однієї конкретної церкви, а встановлюємо нову для всіх віруючих в Україні — от, власне, що ми вирішили підтримати".

Законопроєкт щодо встановлення Дня подяки Богові Віктор М'ялик подав восени 2023 року. Нове свято нардеп у пояснювальній записці пропонує відзначати на міжконфесійному рівні в останню неділю вересня, коли традиційно завершується збір урожаю:

"У цей день кожний матиме особливу нагоду звернутися до Всевишнього з молитвою про очищення від гріхів і духовне зцілення, з подякою про добробут і добрі врожаї у нашій країні, з проханням про збереження миру, єдності та незалежності нашої держави".

Ініціатор зазначив, що започаткування свята не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету та не передбачає додаткового вихідного дня.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок