Третина українців вважає, що телемарафон уже не актуальний

Третина українців вважає, що телемарафон уже не актуальний

Опитування
телемарафон єдині новини
Телемарафон "Єдині новини". Скриншот з відео

Близько третини українців вважають, що єдиний телемарафон втратив свою актуальність. Нейтрально до "Єдиних новин" ставляться приблизно 20% респондентів. Ще 20% громадян висловили думку, що телемарафон в Україні досі актуальний.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення громадського руху "Чесно".

У Верховній Раді торік тривали дискусії, чи доцільно фінансувати телемарафон з держбюджету. Кошти зрештою виділили, "Єдині новини" продовжують мовлення у 2024 році.

За висновками громадського руху, соцопитування продемонструвало, що глядачів телемарафону меншає, ставлення українців до цього формату стає все більш негативним. Отже, й доцільність проєкту під питанням.

Ось як розділилися відповіді українців, наскільки згодні вони з тезою, що формат телемарафону втратив свою актуальність:

  • 29,4% — повністю погоджуються;
  • 13,5% — скоріше погоджуються;
  • 19,8% — і так, і ні;
  • 11,6% — радше не згодні;
  • 10,4% — зовсім не погоджуються;
  • 15,3% — складно відповісти.

Методологія опитування

Соціологічне дослідження провели з 8 по 15 грудня 2023 року. Метод опитування — face-to-face. Таким чином поговорили з 2019 людей віком від 18 років, які проживають на підконтрольних уряду України територіях і на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Раніше т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявляв, що телемарафон може змінити свій формат. Зараз залучені до проєкту канали розглядають варіанти.

Довіра до телемарафону "Єдині новини" зменшується

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 4 — 10 грудня 2023 року, телемарафону довіряють менше половини українців, а саме — 43%.

У КМІС зазначили, що водночас до 38% зросла частка тих, хто не довіряє телемарафону (решта 19% мають невизначене ставлення). А втім, станом на зараз баланс довіри-недовіри лишається позитивним (тобто більше тих, хто йому довіряє, ніж не довіряє).

Що відомо про телемарафон "Єдині новини"

Загальнонаціональний інформаційний телемарафон "Єдині новини" був запущений 24 лютого 2022 року, у день початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Для участі у марафоні у лютому об'єдналися провідні медіагрупи та телеканали: Суспільне, 1+1, "ТРК Україна" ("Україна 24"), ICTV/СТБ, "Рада" та "Інтер".

11 липня 2022 року Рінат Ахметов заявив, що Медіа Група "Україна" відмовляється на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій своїх каналів і від ліцензій своїх друкованих медіа в Україні. За його словами, рішення продиктовано законом про олігархів.

21 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії 14 компаній, які належать бізнесмену Рінату Ахметову.

За даними "Детектора медіа", слот Медіа Групи Україна у національному марафоні отримають "1+1" або "Рада". Водночас "Прямий" та "5 канал" не отримував пропозицій долучитись до національного марафону.

У серпні 2022 року тодішній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявляв, що загальнонаціональний телемарафон "Єдині новини" буде продовжуватися до перемоги України у війні.

16 листопада 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає телемарафон "Єдині новини" одним з етапів незламності України та фактором єднання.

На початок