Навчання для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни: як це діє на Полтавщині

Навчання для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни: як це діє на Полтавщині

Учасників бойових дій безкоштовно навчають новим професіям
Учасники бойових дій можуть пройти безкоштовне навчання. Фото ілюстративне: Суспільне Рівне

Учасники бойових дій та люди з інвалідністю унаслідок війни можуть безкоштовно здобути професію або ж пройти підвищення кваліфікації. Зробити це можуть у рамках експериментального проєкту, який впровадили Державна служба зайнятості і Міністерство економіки. Навчання організовують, зокрема, на Полтавщині.

Що відомо про навчання учасників

Долучитися до проєкту з професійного навчання можуть учасники бойових дій та люди з інвалідністю унаслідок війни. Вони безкоштовно здобувають обрану професію або вивчають освітню програму. Зробити це можуть у восьми центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (у Рівному, Одесі, Дніпрі, Харкові, Львові, Івано-Франківську, Сумах та Полтаві).

  • Перелік професій для навчання у кожному з центрів можна переглянути за посиланням.
  • Реєстр освітніх програм у кожному з центрів можна переглянути за посиланням.

Заступниця директора з навчально-виробничої роботи Державного навчального закладу "Полтавський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості" Валерія Коваль розповіла:

"Вони можуть навчатися і в інших областях. У нашому закладі, до прикладу, 14 ліцензій. Тобто є не усі спеціальності. А загалом у наших закладах профтехосвіти Державної служби зайнятості орієнтовно 70 професій ліцензовано. Тобто, якщо людина проживає у Полтаві, але обере таку професію, яка є, до прикладу, в Одесі, а у нас немає, то учасник бойових дій може поїхати до Одеси, проживати там у гуртожитку безкоштовно і навчатися".

За словами Валерії Коваль, навчання можуть проводити в очному та дистанційному форматах. Триває воно не більше 6 місяців.

Скільки учасників долучилися до навчання на Полтавщині

У Полтавському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості з листопада до грудня 2023-го року пройшли освітні програми 49 людей. Нині навчання у закладі продовжують.

"Основи психологічної допомоги населенню в умовах воєнного стану – 23 людини пройшли. Соціально-психологічні аспекти роботи з учасниками бойових дій – сім людей. Цивільний захист у сучасних умовах – 13 людей. Оператор безпілотного літального апарату – шість людей", — сказала заступниця директора з навчально-виробничої роботи.

Як долучитися до проєкту

Для проходження професійного навчання майбутні учасники мають подати до центру зайнятості заяву. Окрім того, потрібно пред’явити:

  • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України або спеціальний статус особи;
  • посвідчення учасника бойових дій або посвідчення людини з інвалідністю внаслідок війни;
  • документ про професійну (професійно-технічну) чи фахову передвищу, чи вищу освіту, або дублікати таких документів, або єДокумент про освіту (за наявності);
  • документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

Люди з інвалідністю внаслідок війни подають також копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та індивідуальну програму реабілітації.

Подати заяву можна і онлайн за цим посиланням.

За словами Валерії Коваль, центр зайнятості формує навчальні групи, а освіту вони здобувають у центрах профтехосвіти Державної служби зайнятості.

Що відомо про проєкт

Експериментальний проєкт з навчання учасників бойових дій та людей з інвалідністю унаслідок війни впровадили у листопаді 2023-го року. Його ініціювали Державна служба зайнятості і Міністерство економіки. Про це Суспільному розповіла заступниця директора з навчально-виробничої роботи Державного навчального закладу "Полтавський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості" Валерія Коваль.

Згідно з постановою Кабміну, метою проєкту є підтримання конкурентоспроможності учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни шляхом професійного навчання. Фінансують проєкт за гроші Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок