Пересадка серця, стела пам'яті, вирок митрополиту та релокація бізнесу: які події відбулися на Вінниччині у 2023

Пересадка серця, стела пам'яті, вирок митрополиту та релокація бізнесу: які події відбулися на Вінниччині у 2023

Відбивали атаки ворога, збирали гумдопомогу оборонцям, донатили, вшановували загиблих, реалізовували різні проєкти та відновлювали економіку — Суспільне згадало події, які відбулися на Вінниччині упродовж 2023 року.

Перше місто, де впровадили автоматичне відкриття укриттів

Вінничани навчилися жити і працювати під звуки сирен повітряної тривоги. Обласний центр став першим містом в Україні, де впровадили систему автоматичного відкриття укриттів.

У вересні всі навчально-виховні заклади регіону розпочали роботу в офлайн режимі. У Вінниці почали будівництво протирадіаційних сховищ для шести ліцеїв. На це з міського бюджету області виділили 293 мільйони гривень

"Наші протирадіаційні укриття розраховані від 850 людей до 990 людей. Розрахунок проводили по навчанню учнів в одну зміну, + персонал ліцею. Роботи розпочались у вересні поточного року і планують завершити у другому кварталі 2024 року. Це десь травень місяць", — розповів нам заступник міського голови Ігор Откидач.

Релокація на Вінниччину

Попри війну, ми сіяли, збирали урожай на полях та у садах. Економіка регіону потроху відновлювалась завдяки і релокованому бізнесу. На кінець 2023-го року на Вінничичні зареєстровано близько 350 підприємств-переселенців. Більшість із них переїхали з Харківщини, Донеччини, Луганської та Запорізької областей.

"У нас є 40 робочих місць, які не можемо закрити через те, що люди приходять на роботу, і ми кажемо, що офіційне працевлаштування і треба піти й стати на облік у військкомат. Люди повертаються і йдуть. На сьогодні у нас працюють 76 людей. До війни у нас було більше ста. Основна нестача — це зварювальники, спеціалісти на станку ЧПУ, малярі. — розповів підприємець Іван Мовчан.

Автопробіг та відкриття стели памʼяті

Автопробіг та відкриття стели памʼяті — так у Вінниці вшанували памʼять загиблих мирних мешканців від ракетного обстрілу 14 липня 2022. Близько сотні автівок проїхалися головними магістралями міста, фінішували на площі Перемоги. Тут же відкрили сквер та стелу памʼяті. 29 білих птахів здіймаються у небо — такий вигляд має знак, який облаштували на місці влучання одного з російських калібрів.

Впровадження проєкту "Помічник ветерана".

Вінниччина — одна з областей країни, де реалізується пілотний проєкт Міністерства у справах ветеранів "Помічник ветерана". Робочі місця для них облаштували в центрах надання адмінпослуг.

"Самі помічники ветеранів відвідують і реабілітаційні центри, лікарні, установи з метою охопити більшу кількість людей. Дуже важливо, щоб ветерани не шукали рішення проблем самостійно, а що є помічник, який надасть супровід, допоможе адаптуватися до цивільного життя", — розповіла директорка міського департаменту соціальної політики Валенина Войткова.

Спалах вірусного гепатиту А

16 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 31 жовтня його визначили, як надзвичайну ситуацію на рівні області. Скасували режим 12 грудня."Спалах на Вінниччині – найбільш численний із тих, які фіксували в Україні 2023", — розповів на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я та головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Здобутки вінницький медиків

Серед здобутків вінницьких медиків — перші пересадки серця та печінки. Серце пересадили 47-річному киянину, печінку — 55-річній жінці з Ладижина.

Ув'язнення митрополита Іонафана

Серед скандалів 2023 – засудження до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна митрополита Тульчинського та Брацлавського УПЦ МП Іонафана. Священнослужителя звинувачували у виправдовувані збройної агресії РФ проти України.

Колонія для російських військовополонених

Для російських військовополонених у Могилеві-Подільському перепрофілювали колонію. На це з держбюджету витратили 3 мільйони 200 тисяч гривень. Наша область стала другою в Україні, де облаштували такий табір.

На початок