Розведення худоби в ЄС шкодить навколишньому середовищу більше, ніж автівки — Greenpeace

Розведення худоби в ЄС шкодить навколишньому середовищу більше, ніж автівки — Greenpeace

Розведення худоби в ЄС шкодить навколишньому середовищу більше, ніж автівки — Greenpeace
. АР

Викиди парникових газів від тваринництва в Європейському союзі складають 17% загального обсягу викидів об'єднання, що завдає навколишньому середовищу більше шкоди за автомобілі.

"Європейські лідери занадто довго ігнорували вплив тваринництва на клімат. Наука зрозуміла, як і цифри: ми не зможемо запобігти найгіршим кліматичним змінам, якщо політика продовжуватиме захищати промислове виробництво м'яса і молочних продуктів", — заявив директор сільськогосподарського підрозділу Greenpeace Марко Контієро.

Дані дослідження Greenpeace показують, що за період з 2007 по 2018 рік викиди від тваринництва збільшилися на 39 мільйонів тонн CO2 (+6%). При цьому тварини, яких вирощують на європейських фермах, продукують 502 мільйони тонн CO2 на рік.

До цього також додаються непрямі викиди, пов'язані з виробництвом м'яса, як-от вирощування сільськогосподарських культур, вирубка лісів тощо. Вони складають 704 мільйони тонн вуглекислого газу.

Організація закликає ЄС скоротити поголів'я худоби і припинити субсидування промислового землеробства. Як стверджують експерти Greenpeace скорочення тваринництва на 50% призведе до скорочення викидів CO2 на 250 мільйонів тонн.

Загалом, за даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2019 році викиди вуглекислого газу в атмосферу склали 33 млрд тонн. Таким чином викиди від тваринництва становлять близько 3% глобального обсягу емісії CO2.

Що відомо

  • 22 вересня у світі відзначається Всесвітній день без автомобіля.
  • Кілька мільйонів найбагатших людей планети спричиняють удвічі більше викидів вуглецю в атмосферу, ніж решта населення планети.
  • Учені дізналися, що виверження вулканів та глобальне потепління 233 мільйони років тому стали причиною масового вимирання та дали можливість розвитку динозаврів, ссавців і крокодилів.
  • Науковці наблизилися до розгадки можливої причини вимирання динозаврів близько 66 мільйонів років тому. На одному кінці Землі вдарив метеорит, спаливши ліси, а на іншому — прокинулися вулкани.
  • Вчені попереджають про те, що зміни клімату можуть призвести до повторного масового вимирання видів тварин.
  • У ХХІ столітті прогнозується вимирання понад 550 видів ссавців.

На початок