Різдво: 25 грудня у Києві у Софійському соборі правили літургію

Різдво: 25 грудня у Києві у Софійському соборі правили літургію

Доповнено
Різдво: 25 грудня у Києві у Софійському соборі правили літургію
Літургія у Софійському соборі у Києві, 25 грудня 2023 року. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Починаючи від нинішнього року Православна Церква України разом з більшістю помісних церков відзначає великі свята за новоюліанським календарем. Різдво Христове відзначається сьогодні, 25 грудня.

Про це повідомляє у Facebook ПЦУ.

Літургія з нагоди свята Різдва, яку очолював Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, правилася у Софійському соборі, інформує кореспондентка Суспільного.

Зазначається, що до храму запускали по 100-120 людей. Це робилося через обмеження по рівню вологості у приміщенні.

"Собор дуже старий, йому більше тисячі років і він потребує обмеженої кількості людей. Ми не можемо запустити, на жаль, усіх бажаючих. Тому що режими використання собору обмежують цю кількість. Людина приходить, приносить із собою вологість, тим паче сьогодні температура піднімається. У нас починають рости грибки, починають роз'їдати фрески. Тому ми мусимо це робити і до цього потрібно ставитися із розумінням", — каже генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

Різдво: у Києві у Софійському соборі правлять літургію
Фото: Анна Железняк/Суспільне

Киянин Максим Лациба розповідає, що щороку ходить на Різдво до церкви. У Софію Київську прийшов уперше.

"Ми родиною Різдво Христове і раніше святкували 25 грудня. Тому що, на Ефеському соборіЕфеський собор — Вселенський собор християнської церкви, що відбувся у місті Ефес (Мала Азія) у 431 році. Скликаний за ініціативою імператора Феодосія II, щоб покласти край дискусіям. На Соборі були присутні 200 єпископів. Собор проголосив визнання Пресвятої Діви Марії Богородицею. Було розділено свята Богоявлення і Різдво Христове. Богоявлення було постановлено святкувати — 6 січня (18 січня, для тих, хто в богослужінні притримується старого стилю), а Різдво Христове — 25 грудня (7 січня, для тих, хто в богослужінні притримується старого стилю). було ухвалено рішення, що Христос народився 25 грудня. У когось 25 грудня настає пізніше — вони живуть за старим календарем. Останні років 7-8 років ми із задоволенням святкуємо це свято. Звичайно, головна молитва сьогодні за перемогу України, за мир в Україні, за збереження життів українців", — каже Лациба.

Прихожанка Ірина каже, що наразі є запит на вивчення традиційних давніх колядок. Вона організовує майстер-класи із фольклористами, куди приходить і молодь, і старше покоління.

"В нашій родині традиція змалечку була. Це вчити колядки, робити вертеп і 12 страв. В нас на вчорашньому столі була ще "тушонка-м'ясниця", тому що мій чоловік повернувся із фронту якраз вчора. І хлопці його дуже попросили взяти шпроти, консервовані ананаси і тушонку — "і поставте, наче ми з вами там". І вперше у нас на пісному столі стояло це зі сходу", — каже Ірина Жданова.

Різдво: у Києві у Софійському соборі правлять літургію
Андрій та Ірина біля Софійського собору, 25 грудня 2023 року. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Андрій розповів, що ще минулого року він із родиною відзначав Різдво 6-7 січня. Цього року зібралися ввечері 24 грудня, а сьогодні, 25 числа, він прийшов до церкви.

"Робили вечерю і 12 страв. І ми намагалися об'єднати усіх, хто міг прийти. 10-15 людей у нас було. Ми навіть колядували вчора, десь 5 хат обійшли", — каже Андрій.

У ПЦУ поінформували, що у день свята Собору Пресвятої Богородиці, 26 грудня о 9:00, Предстоятель звершить Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі. Божественна літургія в день вшанування пам'яті першомученика та архідиякона Стефана, яку очолить Митрополит Епіфаній у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, відбудеться 27 грудня, початок о 9:00.

Що відомо про новоюліанський календар

Новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, заснована на циклічному обертанні Землі навколо Сонця. Тривалість року становить 365,242222 доби, містить 218 високосних років на 900 років. Календар розроблений сербським астрономом, професором математики й небесної механіки Белградського університету Мілутіном Міланковичем 1923 року.

Новоюліанський календар використовує 10 з 16 автокефальних східних православних церков, зокрема Православна церква України з 1 вересня 2023 року.

Що відомо про перенесення дати святкування Різдва на 25 грудня

Наприкінці липня президент Володимир Зеленський підписав закон про перенесення дат святкування Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України. Відповідний документ парламент ухвалив 14 липня.

Про те що закон підписаний президентом, йдеться у картці законопроєкту №9431.

Депутати ухвалили такі зміни:

  • 25 грудня — Різдво Христове (замість 7 січня)
  • 1 жовтня — День захисників і захисниць України (замість 14 жовтня)
  • 15 липня — День Української Державності (замість 28 липня).

У пояснювальній записці зазначено, що змінити дати потрібно, щоб "відмовитися від російської спадщини".

На початок