Як амбулаторія працює без лікаря у деокупованому селищі Приколотному на Куп'янщині

Як амбулаторія працює без лікаря у деокупованому селищі Приколотному на Куп'янщині

Амбулаторія у прикордонному Приколотному після повномасштабного вторгнення працює без лікаря. Звідти фахівці виїхали за кордон під час російської окупації у 2022 році. Допомогу місцевим жителям нині надають три медсестри.

Про це Суспільне Харків розповіла медсестра амбулаторії Тетяна Сорокіна.

Амбулаторія в Приколотному обслуговує близько 2000 людей. Цю кількість мають обслуговувати двоє лікарів, замість них — медсестри.

Приколотне лікарі
Медсестра надає допомогу жительці Приколотного в місцевій амбулаторії, Харківська область. грудень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"Буває так, що ми робимо кардіограму людині й бачимо передінфарктний стан. Тоді лікар би міг оглянути пацієнта, призначити лікування. А зараз у таких випадках доводиться викликати швидку, перевозити людину. У нас в окрузі одна швидка", — пояснює медсестра Тетяна Сорокіна.

Приколотне лікарі
Медсестра Тетяна Сорокіна, Харківська область. грудень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Поки до амбулаторії двічі на місяць приїжджає лікар з Великого Бурлука, який розташований за 15 км.

Лікарям, які погодяться працювати постійно, готові надати житло й зробити надбавки до зарплати, говорить начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал.

"Були спроби залучити лікарку із Сумської області. Вона знайшла собі тут хлопця з Довжанки. Вже все йшло до того, що вона переїде сюди на постійне проживання. Але умовно кажучи, сьогодні вона приїхала, а завтра, хоч ніколи не було влучань по тій Довжанці, є влучання. І лікарка сказала своєму хлопцю: "Я б працювала, але дивіться, що у вас тут відбувається". І вона поїхала до себе назад на Сумщину", — каже Євген Шаповал.

Приколотне амбулаторія
Місце для огляду пацієнтів в амбулаторії в Приколотному, Харківська область. грудень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

На Харківщини нині не вистачає 192 лікарів, повідомила Суспільне Харків речниця військової обладміністрації Юлія Шупенко. Яка потреба в медиках на деокупованих територіях — такої статистики не ведуть.

Яких лікарів найбільше потребують на Харківщині

За даними облдепартаменту охорони здоров'я, не вистачає лікарів:

  • психологів;
  • трансфузіологів;
  • ерготерапевтів;
  • з лікувальної фізкультури;
  • з фізичної та реабілітаційної медицини;
  • з функціональної діагностики;
  • з медицини невідкладних станів;
  • хірургів серцево-судинних.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок