"Є амбітний бюджет на наступний рік": Клічук про те, куди рухатимуться Чернівці у 2024

"Є амбітний бюджет на наступний рік": Клічук про те, куди рухатимуться Чернівці у 2024

У 2024 році Чернівці планують заробити стільки ж грошей, скільки надійшло до бюджету цьогоріч. Для цього будуть оптимізувати роботу міськради та залучати гранти завдяки міжнародній співпраці. Крім цього, розпочнуть ремонт аварійного водогону.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів міський голова Роман Клічук.

Бюджет громади та міжнародна співпраця

Бюджет Чернівецької громади на 2024 рік збільшився і становить 4,5 мільярда гривень. Водночас у ньому не буде ПДФО від військових та правоохоронців, які перенаправили до держбюджету. Цей бюджет Клічук називає "амбітним", бо у міськраді запланували заробити грошей на рівні цього року.

"Тому усі проєкти, які були започатковані, ми продовжимо у наступному році. Плануємо економити тільки на зайвих витратах: цьогоріч ми перейшли на електронний документообіг. Підрахували, що на папір ми витрачаємо великі суми, які зможемо зекономити наступного року", – каже Клічук.

Також планують спрямувати гроші на програмне забезпечення й оптимізувати штат міської ради.

Крім цього, залучати гроші до бюджету планують завдяки міжнародній співпраці та грантам. Зокрема, нещодавно Чернівці уклали угоду з турецьким містом Ізмір, а також планують розпочати співпрацю з французькими та італійськими містами. Клічук каже, у міст-побратимів є досвід, яким можна перейняти. Також вони підтримують Україну.

"Першочергово, підтримуватимемо армію. Друге – робимо все, аби в міста були гроші. Ми їх зароблятимемо, залучатимемо гранти. Активізуємося зараз на міжнародному рівні, бо бачимо на прикладі німецьких міст, якою є співпраця, що переросла в дружбу. Ми часто на контакті з Мангаймом та Дюссельдорфом", – каже Клічук.

Ремонт водогону

У березні наступного року планують розпочати заміну шести кілометрів мереж аварійних ділянок водогону. Це перша стадія міжнародного проєкту, яку втілюють за 17 мільйонів євро, – це кредитні гроші німецького банку. Раніше на одній пресконференцій Клічук говорив, що роботи за першою стадією водогону можуть розпочати у вересні цього року.

"Ми підписали угоду з виконавцем. Це турецька фірма і на наступному тижні, найімовірніше, зайде перший транш. У європейських структурах і німецьких банках все трішки забюрократизовано: кожна зміна у договорі погоджується на найвищих рівнях", – каже Клічук.

За умовами договору, підрядник має завершити роботи впродовж року, на звіті 19 грудня розповів гендиректор водоканалу Андрій Колесник.

Загалом у межах першої стадії проєкту планують реконструкцію та заміну обладнання на насосній станції. Для цього вже підготували документи – наразі їх погоджують у німецькому банку. Тоді зможуть оголосити тендер.

  • встановлення фабрики з виробництва гіпохлориду. Цьогоріч водоканал отримав обладнання на понад 800 тисяч євро. Впродовж січня-липня наступного року планують встановити модульну будівлю, змонтувати та запустити обладнання.

Ремонт вулиць

Наступного року у Чернівцях продовжать ремонтувати вулиці. На ці роботи у бюджеті розвитку передбачили 500 мільйонів гривень. Клічук каже, це менше, ніж було цьогоріч. Так планують відремонтувати вулиці Ярошинської та Заньковецької.

"Вибираються вулиці, де найгірший стан мереж. Тобто, це не те, що ми ремонтуємо покриття, ми замінюємо всі мережі. Це унеможливить і прориви, і втрати води у майбутньому. Це економія", – каже Клічук.

Допомога ЗСУ

У 2024 році на видатки, що пов’язані з війною, планують спрямувати понад 250 мільйонів гривень. Це 5,5% від загального бюджету. рім цього сформований ще резервний фонд — 45 мільйонів гривень.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок