На Житомирщині "Коростишівгаз" перейшов під держуправління "Нафтогазу": чому та що це міняє

На Житомирщині "Коростишівгаз" перейшов під держуправління "Нафтогазу": чому та що це міняє

На Житомирщині "Коростишівгаз" перейшов під держуправління "Нафтогазу": чому та що це міняє
"Коростишівгаз" перейшов під держуправління "Нафтогазу": чому та що це міняє. Фото: Facebook ПРАТ "Коростишівгаз"

20 грудня стало відомо, що від 19 грудня приватне акціонерне товариство "Коростишівгаз" перейшло під контроль Національної акціонерної компанії "Нафтогаз", тобто стало державним оператором. У "Коростишівгазі" Суспільному розповіли, що це змінить для користувачів та чи будуть зміни на самому підприємстві.

Повідомлення про зміну підпорядкування на своєму сайті опублікував "Нафтогаз". Там сказано, що тепер до складу групи "Нафтогаз" входять усі 27 газорозподільних підприємств, які планували передати під контроль держави до кінця 2023 року.

У коментарі Суспільному директор виконавчий "Коростишівгазу" Юрій Кондратюк розповів, на що вплине їхній перехід у "Нафтогаз" та що це змінить для користувачів.

"Фактично, для користувачів змін ніяких не буде. Ані в частині розподільчих рахунків для сплати за послуги — вони залишаються тими ж, ані в частині тарифів — тарифи упродовж воєнного стану ми не маємо права змінювати. Що стосується підприємства, то тут теж поки що не буде особливих змін. З основних змін наразі те, що у нас змінився голова правління "Коростишівгазу" — ним став Олександр Басюк із "Житомиргазу". У перспективі буде йти обговорення щодо подальшої долі нашого підприємства — чи будемо ми існувати як окреме підприємство, чи нас інтегрують у "Житомиргаз". Але це вирішуватиметься пізніше", — розповів Юрій Кондратюк.

Що стосується ситуації із заборгованістю споживачів, яких обслуговує "Коростишівгаз", то, за словами Юрія Кондратюка, сплата коливається на рівні 80-9о% залежно від місяця.

Раніше Суспільне повідомляло, що колишнього голову "Житомиргазу" в рамках кримінального провадження взяли під варту із можливою заставою у 40 мільйонів гривень. Його підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, а також в легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Що відомо про справу облгазів, топменеджмент яких звинувачують у привласненні газу

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки на початку березня 2023 року повідомили про ліквідацію масштабної схеми привласнення промислових обсягів газу із газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України" за участю топменеджменту 16 регіональних газових підприємств. В числі цих підприємств також був "Житомиргаз". Підозрювані впродовж 2021 року завдали державі понад 4 мільярди 200 мільйонів збитків.

В АТ "Житомиргаз" виклали свою позицію стосовно масових обшуків, які були проведені Службою безпеки України та Бюро економічної безпеки, в тому числі, і в "Житомиргазі". Там заявили, що обшуки супроводжувалися порушеннями прав людини та проводилися з тиском на співробітників регіональних газових компаній.

У Бюро економічної безпеки заявили, що до схеми причетні керівники окремих облгазів "Регіональної Газової Компанії" (РГК), що підконтрольні підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу. У коментарі Forbes голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявляв, що до кінця 2023 року "Нафтогаз" планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок