"У нас забагато Пушкіна": що в Одесі пропонують зробити з пам’ятниками та топонімами на честь російського поета

"У нас забагато Пушкіна": що в Одесі пропонують зробити з пам’ятниками та топонімами на честь російського поета

В Одесі пропонують перенести артоб'єкт "Тінь Пушкіна" та скульптуру російського поета Олександра Пушкіна, а також перейменувати сквер, названий на його честь.

Таке рішення прийняла історико-топонімічна комісія Одеської міськради, розповів 20 грудня в пресцентрі "Одесит" її член Олександр Бабіч.

"Тінь Пушкіна", яка розташована на розі Дерибасівської та Рішельєвської, переїде, за словами Бабіча, у двір Літературного музею. Туди ж хочуть перенести і вуличну скульптуру Пушкіна, яка стоїть на вулиці Пушкінській, 13 біля квартири-музею.

скульптура Пушкіна
Скульптура Пушкіна на вулиці Пушкінській, 13 в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

"Ми розуміємо, що у нас забагато Пушкіна на одиницю квадратного метра міської території. У нашому випадку ми намагаємось створити конкурентне середовище в міській топоніміці, де будуть присутні прізвища не тільки російських письменників та поетів, а ще багато українських і тих письменників та поетів, які були в Одесі і є світовими літераторами", — розповів член комісії.

Історик та краєзнавець Андрій Дембицький додав, що комісія також прийняла рішення про перейменування скверу Пушкіна, який розташований навпроти залізничного вокзалу. Його пропонують назва сквер Рози вітрів.

Всі пропозиції комісії мають розглянути одесити на громадських слуханнях. Далі питання про перейменування та перенесення об'єктів має затвердити сесія міськради.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок