"Пушкіна, Гагаріна, Суворова": найпопулярніші назви топонімів, які мають змінити в Одеській області

"Пушкіна, Гагаріна, Суворова": найпопулярніші назви топонімів, які мають змінити в Одеській області

дерусифікація, перейменування, назви вулиць
"Пушкіна, Гагаріна, Суворова": найпопулярніші назви топонімів, які мають змінити в Одеській області. Колаж: Суспільне

Приблизно 750 назв мають перейменувати в процесі деколонізації Під словом "деколонізація" розуміють процес отримання незалежності чи повного суверенітету колоній від країни-гегемона, тобто колонізатора. Також це шлях переосмислення історії, спадку й культурного впливу колоніальних імперій в колишніх поневолених країнах.Наразі процес деколонізації в Україні є комплексним і охоплює зокрема декомунізацію та дерусифікацію, які розпочалися в часи розпаду СРСР та активізувалися в період Революції гідності й Російсько-української війни в 2014 році.в Одеській області, майже половина з них — в Одесі. Як триває процес, чому на сесії міськради деякі топоніми виключили зі списку голосування Суспільне дізнавалося у голови ГО “Деколонізація. Україна” Вадима Позднякова та керівника Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергія Гуцалюка.

Громадська організація "Деколонізація. Україна" зібрала перелік найпопулярніших назв вулиць, провулків, проспектів та площі, які мають змінити в процесі деколонізації на території Одеської області. За їхніми підрахунками, на Одещині залишилось перейменувати топоніми, які мають російські назви або названі на честь російських діячів:

  • 49 — Гагаріна;
  • 43 — 1 травня та Першотравневих.
  • 25 — Суворова;
  • 19 — Пушкіна;
  • 15 — Чкалова;
  • 14 — Мічуріна;
  • 9 — Горького;
  • 8 — Чехова;
  • 3 — Толстого;
  • 3 — Чайковського;
  • 3 — Ватутіна;
  • 2 — Кутузова;
  • 2 — Макаренка;

За словами Вадима Позднякова, процес деколонізації в Одесі проходить "повільно та неякісно".

"Наразі цим займаються місцеві ради, але з 27 квітня перейменування зможуть проводити і голови обласних адміністрацій", — пояснив Поздняков.

Він також вважає, що в Одеській області існує "суттєва проблема" з пам'ятниками Олександру Пушкіну, тут їх "найбільше".

На думку керівника Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергія Гуцалюка, на рівні місцевої влади досить часто відбувається процес "тихого ігнорування" або "саботажу" щодо перейменування вулиць.

"Я знаю, що зараз готується список всіх вулиць з перейменування, що відмовилась фактично і міська рада, і міський голова робити. Тобто, де можуть ігнорувати — ігнорують. Бояться назвати (вулиці, — ред.) на честь героїв сучасної війни. Бояться назвати на честь героїв визвольних змагань різних епох. Це дуже прикро. І це ще раз показує величезний брак державницького мислення у фактично наших правлячих еліт на місцевому рівні", — пояснив Гуцалюк.

З 10 до 20 квітня на вебпорталі "Соціально активний громадянин" проводилося опитування щодо зміни назв 14 обʼєктів топоніміки міста. Одесити підтримали всі запропоновані назви, однак щодо деяких була боротьба. Наприклад, не всі підтримали перейменування вулиць Буніна, Маршала Говорова, Жуковського та Лесі Українки, проспекту Гагаріна, а також Катерининської вулиці й площі.

Натомість під час засідання сесії Одеської міськради 24 квітня депутати виключили зі списку на перейменування 11 зі 100 об'єктів: вулицю та площу Льва Толстого, вулицю Маріїнську, вулицю Пржевальського, вулицю Спартаківську, провулок Спартаківський, вулицю Ціолковського, вулицю Буніна, проспект Гагаріна, вулицю Жуковського та вулицю Лесі Українки.

Сергій Гуцалюк рішення депутатів прокоментував так:

"Онлайн все відбулось як треба, по-одеськи. А 24 квітня вони відмовились ставити на голосування і показали, що вони розгублені, не знають що робити та бояться на себе взяти відповідальність. Їх все одно не цікавить думка людей. Вони (депутати, — ред.) не хочуть, щоб їх пов'язували з цим рішенням".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок