Держава має підтримувати українських видавців – Андрій Домаранський, кропивницька Книгарня ”Є”

Держава має підтримувати українських видавців – Андрій Домаранський, кропивницька Книгарня ”Є”

Держава має підтримувати українських видавців – Андрій Домаранський, кропивницька Книгарня ”Є”
. Facebook/Книгарня "Є" Кропивницький

У магазинах мережі українських книгарень ”Є” поки не збираються збільшувати кількість російських книг. Однак будуть змушені це зробити, якщо держава не підтримуватиме українських видавців – розповів Суспільному директор із розвитку книгарі "Є" у Кропивницькому Андрій Домаранський. У Верховній Раді сказали, що на підтримку української книги виділили 150 мільйонів.

На полицях Книгарні ”Є” у Кропивницькому – вітчизняна та іноземна література українською, книги російських видавництв та авторів мовою оригіналу. Нині у мережі – 90% книг українською і 10% російською. Директор із розвитку книгарні Андрій Домаранський розповів, що не планують збільшувати продаж книг російською, хоча вони й дешевші. З його слів, держава має підтримувати українське книговидавництво: ”Торгувати в Україні книжками російського виробнитцва або книжками виробленими в Україні але російською мовою є для книгорозповсюджувачів більш вигідно. Це погана ситуація, це вкрай небезпечно для нашої держави”.

За словами Андрія Домаранського, російська книга легко завойовує український ринок Вона має меншу собівартість, бо видається більшими накладами і продається як в Росії, так і в Україні: ”Кроки української держави мають бути спрямовані на розширення ринку збуту для українських книг. Так можна зменшити собівартість української книги”.

Засновник київської книгарні ”Наш формат” Владислав Кириченко розповів, що, через відновлення масового імпорту російської книги та відкриття філій московських видавництв, частка української книги на ринку зменшується третій рік поспіль: ”Майже всі провідні видавництва Росії відкрили філіали в Україні. Вони за субліцензією друкують те, що видалося в Росії, не витрачаючись на переклад, тому що він був зроблений в Росії. Тут в них витрати тільки на друк. А українським видавництвам треба купувати права перекладу, верстку, редагування”.

У міністерстві культури України, на зустрічі з книговидавцями, вирішили створити робочу групу з питань українського книговидавництва. Заступниця голови парламентського комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук сказала, що на підтримку українських книг держава на 2021 рік виділила з бюджету 150 мільйонів гривень: ”Ми добилися перерозподілу бюджету і один мільярд гривень виділили на креативні індустрії, на допомогу, на гранти постраждалим від коронакризи. В тому числі і видавництвам. Зокрема, з цього мільярда, 150 мільйнов спрямують на інституційну підримку видавництв”.

Що відомо

Книгарня, яка виступала проти російськомовних книг, продаватиме їх більше.

Читайте також

  • Кропивницькій бібліотеці передали сімейний архів актора та режисера Костянтина Параконьєва.
  • Один з п’яти в країні. У Держархіві Кіровоградщини зберігають 400 тисяч партійних документів.
  • Музикант з Кіровоградщини зняв кліп жестовою мовою.
На початок