У Полтаві ремонтують укриття у ліцеї: де саме та які роботи виконують

У Полтаві ремонтують укриття у ліцеї: де саме та які роботи виконують

У Полтавському ліцеї №33 розпочали ремонт укриття. Це роблять за співфінансування. Гроші дали з бюджету громади та від швейцарсько-українського проєкту "DECIDE".

Чому у Полтавському ліцеї №33 розпочали ремонт укриття

У Полтавському ліцеї №33 навчається понад 1100 дітей. В укритті, яке є у закладі, таку кількість учнів не можуть розмістити. Через це частина використовувала правило "двох стін", розповіла директорка Наталія Кікоть.

У Полтаві ремонтують укриття у ліцеї: де саме та які роботи виконують
Приміщення у полтавському ліцеї №33, яке використовують за принципом двох стін. Фото: Суспільне Полтава

Від 4 грудня в одному із приміщень закладу виконують демонтажні роботи. Раніше цю площу як укриття не використовували, оскільки там є вікна.

"Ці вікна ми не мали можливості закрити, тепер ці вікна будуть закладені до вимог Державної служби з надзвичайних ситуацій. Будуть загальні приміщення, де будуть розташовані столи, стільці, які ми закупляємо. У нас відбудуться торги в цей понеділок (11 грудня ― ред.). Буде так звана спортивна зона. Спортивний інвентар ми вже придбали", — розповіла директорка Полтавського ліцею №33 Наталія Кікоть.

У Полтаві ремонтують укриття у ліцеї
Приміщення у ліцеї, яке у майбутньому використовуватимуть як укриття. Фото: Суспільне Полтава

Проєкт "DECIDE"

Роботи виконують у рамках співпраці зі швейцарсько-українським проєктом "DECIDE". Його менеджерка Валентина Полторак Суспільному розповідала, що на Полтавщині планують відремонтувати п’ять укриттів. Їх відібрали на конкурсній основі.

Ремонт укриття у полтавському ліцеї №33
Труби у приміщенні полтавського ліцею №33. Фото: Суспільне Полтава

На роботи у Полтаві за грантом спрямують до 2,2 мільйона гривень. Іще частину фінансування нададуть із бюджету громади.

"Спочатку подали заявку, в ній була 26-та школа. Ми перемогли. І потім був певний період експертних і будівельних перевірок, коли виїжджали експерти, дивилися, потім проєктанти приходили. І дійшли до висновку, що той об’єкт не підходить (під умови виконання робіт ― ред.). І знайшли як альтернативу ліцей 33-й. Буде цифровий хаб, різні зони ― фізкультурна, медична, освітня і загальна", — сказав заступник директора комунальної організації "Інститут розвитку міста" Роман Черкун.

У Полтаві ремонтують укриття у ліцеї №33
Приміщення, у якому роблять ремонт. Фото: Суспільне Полтава

"Ті кошти, які дає "DECIDE", ― школа вже отримала перший транш. Бюджету громади ми вже передбачили 6,5 мільйонів гривень, щоб розпочати роботи. Якщо буде необхідно додати, ми додамо. Тут є санвузли, їх просто треба оновити, потрібно зробити нормальну витяжку, підлогу, покрівлю. Все повинно бути по сучасних вимогах. І все ми зробимо так, як потребують вимоги для навчального процесу і ДБНДБН ― це державні будівельні норми. Тобто нормативні документи у галузі будівництва, затверджені центральним органом влади з питань будівництва, містобудування та архітектури. По школах, по навчальних закладах, якщо не помиляюся, їх 74. У 12 чи 11 їх (укриттів ― ред.) немає. Ми працюємо над тим, щоб усі навчальні заклади мали укриття", — повідомив перший заступник Полтавського міського голови Валерій Пархоменко.

За словами заступника міського голови, завершити роботи у ліцеї №33 планують до початку наступного навчального року.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок