У полтавському архіві створюють новий фонд: які документи туди увійдуть

У полтавському архіві створюють новий фонд: які документи туди увійдуть

Архів у Полтаві
Архів у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Життя Полтавщини і полтавців після 24 лютого 2022-го відображене у збірці документів, яку продовжують наповнювати і нині в обласному архіві. Формувати нові збірки документів почали із середини минулого року. Туди входять різні свідчення у друкованому, аудіо- та відеоформатах.

Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповіла головна архівістка відділу інформації та використання документів державного архіву Полтавської області Тетяна Воскобійник.

Це повідомлення про щоденну ситуацію в області і місті, копія листа щодо «закриття неба» над Україною, інформація про події в громадах області, добірка розповідей осіб ВПО, які евакуювалися на Полтавщину, спогади біженців з Полтавщини, які були змушені виїхати на територію інших держав, розповіді активістів, які перебувають за кордоном, про підтримку України. Вагомий блок документів – розповіді захисників з Полтавщини, які виборюють перемогу.

Особливий акцент – на спогадах сучасників, які брали і беруть участь у збройній боротьбі, були у полоні, займаються волонтерською роботою, на свідченнях рідних загиблих і живих захисників і захисниць. Наповнення фонду триває і долучитися до процесу можуть жителі області, каже архівістка.

Якщо у когось є бажання і можливість передати в архів матеріали з цієї тематики, ми завжди відкриті до співпраці. Люди можуть звернутися безпосередньо в архів, у два наші корпуси. Потім відбувається засідання комісії, але то вже процедура, яка відбувається в подальшому. В основному архів зберігає джерела друковані: спогади, вірші, пісні. Можливо, хтось захоче залишити таким чином слід про себе чи про свого члена родини на довгі покоління.

Будь-яка дотична до історичних подій реліквія може з часом розповісти нащадкам про сьогодення, навіть обкладинки з цукерок із патріотичним зображенням, тролейбусні квитки із написами. Втім, розповіла Тетяна Воскобійник, кожен новий екземпляр проходить ретельну перевірку з боку архівістів перед тим, як його додати до фонду.

Повністю інтерв’ю про наповнення нового фонду державного архіву Полтавської області слухайте за посиланням.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок