Метросадок у Харкові зможуть відвідувати до 500 дітей, їх готуватимуть до першого класу — Деменко

Метросадок у Харкові зможуть відвідувати до 500 дітей, їх готуватимуть до першого класу — Деменко

Ексклюзивно
Метросадок у Харкові зможуть відвідувати до 500 дітей, їх готуватимуть до першого класу — Деменко
. Метрошкола у Харкові. Фото: Ігор Терехов

Харківській метросадок зможуть відвідувати до 500 дітей старшого дошкільного віку. Вони займатимуться на вихідних, коли метрошкола відпочиватиме. У метро дітей готуватимуть до 1 класу.

Про це Суспільне Харків розказала керівниця міського департаменту освіти Ольга Деменко.

Як працюватиме метросадок у Харкові

За словами Деменко, метросадок працюватиме у суботу і, за потреби, якщо будуть охочі, й у неділю.

"У робочі дні, з понеділка по п'ятницю, школа працює зі школярами. Але ж у нас залишаються вихідні. Тобто ми можемо в суботу організувати підготовку до школи, це стосується, підкреслюю, не дитячого садочка, а саме тих діточок, які 1 вересня підуть до школи. Це про підготовку до школи, тому що вони вже майже три роки садочок не відвідують: спочатку був коронавірус, тепер — російська агресія", — сказала Деменко.

Працюватиме метросадок у дві зміни: з 10:00 до 12:00 і з 14:00 до 16:00.

"Привозити дітей батьки будуть лише на дві години. Цього достатньо. У дитячих садках ми, якщо проводимо заняття, то це переважно два заняття по 30-35 хвилин. У метро ми проведемо з дітьми так само 2-3 заняття, поспілкуємося, потанцюємо, поспіваємо", — сказала Ольга Деменко.

У скількох класах будуть вчитися вихованці метросадочка

За словами Деменко, планують охопити 16 класів, але їхню кількість зможуть збільшити: "Якщо в нас буде 16 класних кімнат, то ми матимемо 32 групи, у кожній не більш ніж 15 дітей".

Метросадок у Харкові
Метрошкола у Харкові. 20 жовтня 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Дошкільні групи будуть закріплені за садочками. За кожну групу буде відповідати директор садочка. Звичайно, що ми будемо укомплектовувати для них класи зовмім іншими матеріалами, ніж зараз у школярів", — сказала керівниця міського департаменту освіти.

Ми повідомили районам, райони повідомили садочкам, садочки повідомили батькам. Усі батьки вже в курсі. Умовно кажучи, 9 районів, 9 садочків. За одним садочком дитина буде закріплена, а коли ми повернемося до мирного життя, вони повернуться до свого садочка, який вони відвідували. Батькам слід звернутися до власного садочка й сказати: ми хочемо навчатися в метро, і тоді кожен директор знає, куди треба звертатися, щоб дітям попасти до груп навчання в метро.

Скільки дітей зможуть відвідувати метросадок

За її словами, у Харкові на початок грудня перебувають близько 3 тис. дітей дошкільного віку.

"Ми розпочнемо із суботи, а якщо охочих буде дуже багато, то, звичайно, тоді будемо займатися й у неділю. Чим більше дітей ми соціалізуємо, тим краще. На сьогодні вже 400 охочих виявили. Це вже більш ніж 10%. Я думаю, що ми спокійно зможемо охопити десь 400-500 дітей", — говорить керівниця департаменту.

Як дошкільнят водитимуть на заняття у метро та чи годуватимуть

Дітей у метросадку не годуватимуть.

"Автобуси не зможуть возити дітей до метро, бо це дуже маленькі діти. Батькам необхідно буде привозити малюків самим, як це було раніше зі звичайними садками, коли батьки привозили й забирали дітей власноруч", — сказала Ольга Деменко.

Що відомо про метросадок та метрошколу у Харкові

Дітей вчитимуть на п'яти станціях метро: "Університет", "Перемога", "Академіка Павлова", "Метробудівників", "Тракторний завод". Заняття почнуться 6 січня 2024 року.

20 жовтня, відповідаючи на питання журналістів, чи планує міська влада робити в метро групи для дошкільнят у метро, міський голова Ігор Терехов сказав, що забезпечити комфортне перебування дітей під землею протягом усього дня неможливо.

Метрошкола у Харкові працює з 1 вересня 2023 року. У класах у метро на 27 листопада вчилися 2087 дітей.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок