ВІЛ/СНІД в умовах війни: інтерв’ю з лікарем з Полтави Анатолієм Воликом

ВІЛ/СНІД в умовах війни: інтерв’ю з лікарем з Полтави Анатолієм Воликом

Через повномасштабну війну частина ВІЛ-інфікованих перервала антиретровірусну терапію. А статус деяких ВІЛ-позитивних загубився під час міграції.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів лікар-консультант Полтавського обласного БФ "Громадське здоров'я" Анатолій Волик.

"Донецька і Луганська області завжди були лідерами з поширення і нових випадків ВІЛ-інфекції. Звідти пішла хвиля переселення, і ці люди додали у статистику тих регіонів, які раніше вважалися відносно благополучними".

За словами Анатолія Волика, лікування і діагностика ВІЛ в Україні є доступними та безкоштовними. Обстеження на ВІЛ-інфекцію потрібно проводити двічі на рік: здати аналіз крові або перевіритись за допомогою оральних тестів.

ВІЛ/СНІД в умовах війни: інтерв’ю з лікарем з Полтави Анатолієм Воликом
Тест на ВІЛ. Суспільне Полтава
"Після 24.02.2022 року певна кількість наших клієнтів, які приймали антиретровірусну терапію, пішли добровольцями. І зараз там. І vіністерство оборони на одному з брифінгів у березні чи квітні 2023-го навело цифру, що близько 2 000 ВІЛ-позитивних у лавах ЗСУ. Це безсимптомний ВІЛ, у них є доступ до терапії. Ці люди в деяких випадках набагато краще себе почувають, чим ті, хто не мають ВІЛ".

За умов лікування стадія СНІДу не розвивається, говорить Анатолій Волик.

"Людина лікується, як від звичайного хронічного захворювання. Єдине– ліки потрібно вживати усе життя щоденно. У майбутньому це не буде щоденний прийом. Тому СНІД, як такий, уже зникає. Це, якщо людина не знає про свій ВІЛ-статус і вперто не звертається до лікарів і її стан здоров'я погіршується, то тоді на тлі ВІЛ-інфекції СНІД розвивається.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок