Консервація музею Сковороди: в ОВА кажуть, що гроші є, шукають підрядників

Консервація музею Сковороди: в ОВА кажуть, що гроші є, шукають підрядників

Консервація музею Сковороди: в ОВА кажуть, що гроші є, шукають підрядників
. Зруйнований російським обстрілом музей Григорія Сковороди на Харківщині. Травень 2022 рік. Фото: t.me/synegubov

Консервація музею Сковороди на Харківщині, який зруйнувала російська ракета навесні 2022 року, не почалася через те, що не змогли обрати підрядника.

Нині оголосили третій тендер на консервацію музею Сковороди, попередні два скасували, повідомив під час брифінгу керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Наразі нами виділені кошти на консервацію, вони є, декілька разів були оголошені тендерні процедури. Тендер не відбувся, його було скасовано, у тому числі й нашими рішеннями, бо брала участь лише одна компанія — ні про яку конкуренцію мова йти не може. Інший раз — також одна компанія, не було надано повного пакета документів. Процедуру скасували. Зараз йде чергова тендерна процедура", — сказав Синєгубов.

Сковорода
Статуя Сковороди, яка вціліла під час ракетного удару РФ по музею на Харківщині. Фото надано пресслужбою

Також він зазначив, що у січні планує порушувати питання про музей на зустрічах з міжнародними організаціями.

"Питання відновлення музею Сковороди ми будемо підіймати, однак у нас у пріоритеті — житловий фонд", — зазначив керівник Харківської ОВА.

Що відомо про музей Сковороди на Харківщині

На території музею — могила та улюблені місця філософа Григорія Сковороди: криниця й дуб, під яким він любив працювати. Національний музей його імені зруйновано прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року.

Внаслідок удару поранення отримав 35-річний син директорки музею, який залишився охороняти приміщення. Приміщення було знищене, однак найцінніші експонати евакуювали заздалегідь.

На відновлення музею жертвували кошти Святослав Вакарчук та гурт Kalush Orchestra.

Будівлю музею не законсервували через відсутність фінансування та технічні причини. У травні директор облдепартаменту культури та туризму Едуард Павленко розповів Суспільне Харків, що невідомо, коли саме знайдуть кошти на відновлення будівлі. Наприкінці 2022 року на консервацію виділили 2 млн гривень.

У липні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов говорив, що музей Сковороди планують законсервувати до зими 2023 року.

У листопаді 2023 року музей оголосив про збір на консервацію будівлі "301 Справжній друг Сковороди". Ціль проєкту — зібрати 3 млн грн. Акцію присвятити до прийдешнього 3 грудня, коли виповнюється 301 рік від народження філософа.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок