Крадуть курей і не бояться людей: в одному з районів Черкащини нашестя лисиць

Крадуть курей і не бояться людей: в одному з районів Черкащини нашестя лисиць

У селі Крупське на Золотоніщині та ще у кількох сусідніх — нашестя лисиць. Люди бояться за свою худобу. А ще — за те, що дикі тварини можуть бути скаженими.

За 2023 рік лисиць у селі побільшало в рази, розповіла Суспільному місцева жителька Наталія Петренко.

Зі слів пані Наталії, лисиці заходять у двір, крадуть курей і зовсім не бояться людей:

"Вирощуєш-вирощуєш, а вона забрала курку — і нема".

Лисиця завдала шкоди і її господарству, додала вона:

"Багато односельців мені розказували. А в нас дома був такий випадок: дочка вийшла до городу, а там лисиця привела трьох лисенят. Ті, що народилися навесні, нині вже по пів лисиці. Вдома в нас забрали четверо каченят і четверо курей. Вони ходять прямо вдень".

В одному з районів Черкащини — нашестя лисиць
Дорога до села Крупське на Черкащині, куди приходять лисиці. Фото: Суспільне Черкаси

До обійстя Харитини Лебедюк лисиця не пробралася через огорожу:

"Але від людей я чую, що все беруть лисиці. Я не бачила. В мене двір загороджений. Кукурудзу косять, не буде де мишей їм ловити, то вони будуть в село входити до людей".

В одному з районів Черкащини — нашестя лисиць
Жителька села Крупське Харитина Лебедюк розповідає про нашестя лисиць на село. Фото: Суспільне Черкаси

Пані Наталя лисиць бачила не раз.

"Вони непередбачувані. І на нас же можуть кинутися, це звірі. Ідеш на автобус – вона навіть не тікає. Їдеш машиною, вона подивилася – мовляв, ну їдь, як тобі треба. А вночі собаки вночі такий крик підіймають, мабуть, коли вони підходять".

У себе господиня не дорахувалася півня та двох курок. Відтоді птахів зачиняє в сараї.

Непокоїться, говорить пані Наталя, і за решту своїх "підопічних": козу, двох собак та котів:

"Не дай Боже сказ, когось вкусять – і все".

В одному з районів Черкащини — нашестя лисиць
Жителька села Крупське, що на Черкащині, пані Наталія тримає в приміщенні своїх домашніх тварин, бо боїться, що на них нападуть лисиці. Фото: Суспільне Черкаси

Головний спеціаліст Крупської сільської ради Любов Приложенко має список людей, які бачили лисицю або яким вона завдала збитків. Втім, каже, це лише частина.

"Це не лише в Крупському. Це і в Деньгах, і в Кропивні. Ми зверталися в міську раду, міська рада зверталася до військової адміністрації", – зазначила вона.

Головний спеціаліст відділу мисливського господарства центрально-західного міжрегіонального управління Володимир Рибалка розповів: точний підрахунок проведуть у січні, втім, нині на тисячу гектарів припадає дві лисиці. Минулорічна тепла зима, з його слів, сприяла розмноженню тварин:

"Треба враховувати велику плодовитість цієї тварини. Самка може приводити понад десять лисенят в одному приплоді. Нині їх набагато більше, ніж у лютому цього року".

В одному з районів Черкащини — нашестя лисиць
Одна з вулиць села Крупське, що на Черкащині, куди приходять лисиці. Фото: Суспільне Черкаси

Аби зарадити проблемі, фахівець радить звертатися людям до єгерської служби свого району:

"Полювання на лисицю немає. Але посадові обов’язки єгерських господарств передбачають відстріл та боротьбу з хижими й шкідливими мисливському господарству тваринами, зокрема, і лисицями. Це їх обов’язок, вони його виконують".

Також він радить не підгодовувати та не підходити до хижака:

"Лисиця – переносник сказу. Це дуже небезпечна хвороба, як для людини, так і для тварин".

В одному з районів Черкащини — нашестя лисиць
Жителька села Крупське, що на Черкащині, пані Наталія розповіла, що хвилюється, аби її домашніх тварин не покусали скажені лисиці. Фото: Суспільне Черкаси

Цьогоріч зафіксували 14 випадків цієї хвороби серед лисиць, розповів начальник відділу протиепізодичної роботи Головного управління держпродспоживслужби в області Віктор Маламуж. Зі свого боку, служба і надалі імунізуватиме від сказу диких тварин, зазначив він:

"Ми плануємо два рази на рік – навесні і восени – по всій території Черкаської області провести пероральну імунізацію. Зокрема, в Золотоніському районі це територія 2 900 квадратних кілометрів, на яку використаємо понад 40 тисяч доз – 25 приманок на 1 квадратний кілометр".

У планах – вакцинувати і домашніх тварин, додав пан Віктор.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок