20-річний студент з Калуша Захар Остап'юк воював на фронті, тепер читає лекції з історії

20-річний студент з Калуша Захар Остап'юк воював на фронті, тепер читає лекції з історії

Захар Остап'юк воював на фронті, зараз читає лекції з історії
Захар Остап'юк з Калуша воював на Запоріжжі у 102 бригаді. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Захар Остап’юк із Калуша, що на Івано-Франківщині, відразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну долучився до лав місцевої територіальної оборони. Тоді хлопцеві було 18 років. На військовій службі студент історичного факультету Прикарпатського національного університету перебував з кінця квітня до початку листопада 2022 року. У складі 79 батальйону 102 бригади Сил територіальної оборони Івано-Франківщини Захар воював на Запорізькому напрямку на посаді солдата-стрільця.

Про юність на війні, старше покоління і важливість розповідати людям справжню історію країни Захар Остап’юк розповів Суспільному.

З кінця квітня до початку листопада 2022 року Захар Остап’юк з побратимами боронив Запорізький напрямок.

Захар Остап’юк з побратимами боронив Запорізький напрямок
Захар Остап’юк з побратимами боронив Запорізький напрямок. Фото: Захар Остап'юк

"Коли я пішов на службу, мені було 18 років. Я через кілька тижнів уже зустрів своє 19-річчя. Реагував нормально: так, молодий. І багато людей через це навіть так із жалем ставилися. Вони вважали, що мені це не потрібно. Однак у мене є просте розуміння, що ми зараз перебуваємо на тому етапі, від якого залежить практично все наше майбутнє. Молоді люди мають оцю "дурну" кров, тому набагато легше можуть сприймати ці всі події, на відміну від людей старших, які набагато критичніше підходять до війни", — каже Захар Остап’юк.

На війні боєць опанував кілька видів стрілецької зброї та гранатометів. Також, каже, зрозумів, у чому цінність братерства.

Солдат-стрілець Захар Остап'юк
Солдат-стрілець Захар Остап'юк. Фото: Захар Остап'юк

"Там дорослішаєш, вчишся самостійності. В чому ще специфіка військової служби: переважно служиш з набагато старшими людьми. Це — люди, старші на 10, 15, 20 років. Відповідно, переймаєш їхній досвід", — говорить Захар Остап’юк.

З фронту боєць повернувся, бо мусить бути поруч із матір'ю, в якої за останні місяці погіршився стан здоров’я. Хлопець пригадує, як заспокоював її, коли сказав, що йде воювати.

Захар Остап'юк
Солдат-стрілець Захар Остап'юк воював у 102 бригаді з кінця квітня до початку листопада 2022 року. Фото: Захар Остап'юк

"Казав, що я — не один такий. Всі, в принципі, — чи ти молодий, чи старший — у кожного є сім’я, родичі. У когось є діти. Я вважаю, що це — ще важче. Люди служать, тому що є така потреба. Такий час, і ми повинні відповідати викликам цього часу", — говорить Захар Остап’юк.

Зараз хлопець готується захищати дипломну роботу. Крім того, він читає лекції з історії України для охочих у Центральній бібліотеці Калуша. Такий цикл із десяти занять організувала громадська організація "Ветерани захисту України".

Захар Остап'юк
Захар Остап'юк читає лекції з історії. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Суть лекцій, якщо сказати коротко, — доступно доносити людям правду про минуле і формувати в них відповідну позицію. Багато людей старшого покоління навчалися ще в радянській школі. Тож більшість із тих фактів, які звучать на лекції, не знають, тому що тоді дуже багато питань замовчувалися", — каже Захар Остап’юк.

За його словами, зараз Україні випав один з найкращих шансів у її історії, щоб вибороти свободу.

Захар Остап’юк
Захар Остап’юк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Перспектива війни, на жаль, має ненайкращий вигляд: ця війна триватиме доволі довго. Я так само маю в планах усе ж повернутися з часом до військової служби після навчання, тому що це зараз є пріоритетною справою для нашої держави", — додає Захар Остап’юк.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок