"Було не до вихідних". Як працівники комунальних підприємств із Франківська будували фортифікації на Донеччині

"Було не до вихідних". Як працівники комунальних підприємств із Франківська будували фортифікації на Донеччині

Фортифікації, будівництво, фортифікаційні споруди
Франківські комунальники будують фортифікаційні споруди на Донеччині, квітень 2024 року. Геннадій Пономаренко

36 працівників комунальних підприємств з Івано-Франківської територіальної громади з 15 березня до 30 квітня 2024 року будували фортифікаційні споруди на Донеччині — приблизно за 15 км від лінії фронту. Бригада працювала без вихідних.

Про це Суспільному розповів керівник групи, начальник управління житлової політики міської ради Геннадій Пономаренко.

З його слів, укріплення в Донецькій області споруджували представники комунальних підприємств "Івано-Франківськводоекотехпром", "Електроавтотранс", "Івано-Франківськтеплокомуненерго", "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", "Полігон" та "Комфортний дім".

Комунальники
Працівники комунальних підприємств з Івано-Франківської територіальної громади, які будували фортифікаційні споруди на Донеччині . Геннадій Пономаренко

Геннадій Пономаренко розповідає, що група працівників з Франківська "з нуля" облаштовувала взводний опорний пункт — мережу траншей, сполучених вогневими позиціями.

Фортифікація, фортифікаційні споруди
Франківські комунальники "з нуля" облаштували взводний опорний пункт. Геннадій Пономаренко

"Ми обробляли бетон — тинькували, заробляли шви, прошивали, займалися гідроізоляцією, приварювали двері, вікна, бійниці. І дуже багато було роботи з деревом. В мене було до десятка людей, які займалися виключно підготовкою лісу для розкрою. За півтора місяця ми перечистили від кори й підготували приблизно 17 фур дерева, по 25 метрів кубічних кожна", — каже Геннадій Пономаренко.

Фортифікація, фортифікаційні споруди
Збудована франківськими комунальниками фортифікація на Донеччині. Геннадій Пономаренко

За його словами, робочий день бригади розпочинався о 5:30 і тривав приблизно до 18:00. До місць роботи потрібно було їхати від 40 хвилин до 1 години.

"Ми чули і бачили, як "прилітало". Але коли постійно працює бур, бензопили, генератори, екскаватори, то не завжди помічаєш. Вихідних у нас не було взагалі. Ми знали, що ми робимо і для чого, тому було не до вихідних", — розповідає Геннадій Пономаренко.

Фортифікація, фортифікаційні споруди
Облаштована франківськими комунальниками фортифікація на Донеччині. Геннадій Пономаренко

З його слів, група працівників комунальних підприємств з Івано-Франківська планує їхати на будівництво фортифікаційних споруд знову. Зараз, каже Геннадій Пономаренко, у департаменті житлово-комунальної політики чекають на інформацію, необхідну для нового відрядження.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок