Двоє нардепів з Чернігівщини підписалися у зверненні для відправки "закону про заборону УПЦ МП" до Венеційської комісії

Двоє нардепів з Чернігівщини підписалися у зверненні для відправки "закону про заборону УПЦ МП" до Венеційської комісії

Двоє нардепів з Чернігівщини підписалися у зверненні для відправки "закону про заборону УПЦ МП" до Венеційської комісії
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Двоє народних депутатів з Чернігівщини — Павло Халімон від "Слуги народу" та Валерій Дубіль від "Батьківщини" — підписалися під зверненням до голови Верховної ради України Руслана Стефанчука щодо необхідності відправити затверджений в першому читанні законопроєкт №8371 про "заборону УПЦ МП" до Венеційської комісії.

Про це за інформацією "Лівого берега", йдеться у відповідному документі авторства першого заступника голови фракції "Слуги народу" Андрія Мотовиловця.

Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП"
Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП". ФОТО: "Лівий берег"

Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП"
Уривок зі звернення нардепів до голови Верховної ради України щодо "закону про заборону УПЦ МП". ФОТО: "Лівий берег"

У зверненні зокрема робиться акцент на нібито порушенні прав людини й переслідування громадян за релігійною ознакою в разі ухвалення законопроєкту в другому читанні. За інформацією з власних джерел "Лівого берега", в такий спосіб опоненти закону сподіваються зірвати його подальше просування.

Загальний список підписантів звернення до голови Верховної ради України згідно з даними руху "ЧЕСНО":

Інфографіка щодо підписантів звернення до голови Верховної ради України згідно з даними руху "ЧЕСНО"
Інфографіка руху "ЧЕСНО". ФОТО: "ЧЕСНО"

Що відомо про законопроєкт

Законопроєкт №8371 розробив уряд на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони у січні 2023 року. Мова про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ. Найбільше критикують цей законопроєкт представники УПЦ МП.УПЦ, згідно з релігієзнавчою експертизою Держслужби з питань свободи совісті, є структурним підрозділом Російської православної церкви.

В УПЦ називають такі кроки парламенту порушенням прав людини й переслідуванням церкви. Там наполягають, що ще з травня 2022 року є незалежною від Москви церквою й обіцяють оскаржити закон у разі його повного ухвалення. Проте, у грудні 2022 року спеціальна експертна комісія ДЕССДержавна служба з етнополітики та свободи совісті офіційно встановила зв'язок УПЦ з Московським патріархатом.

Як повідомляє BBC, цей законопроєкт називають найм'якшим з-поміж інших ініціатив заборони УПЦ. Згідно з ним, державна служба з етнополітики та свободи совісті спочатку має встановити, що певна релігійна організація має свій центр у Росії. Після цього служба видає припис церкві, щоб виправити цю ситуацію. Якщо цього не стається, то ДЕСС подає на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який вже і має ухвалити рішення про заборону. Судовий процес може тривати довго, а до реальної заборони від моменту ухвалення закону можуть пройти роки, пише BBC.

УПЦ як юридичної особи не існує, а є окремі одиниці, проти яких треба позиватись: Київська митрополія (головна), єпархії (понад пів сотні) та окремі парафії (тисячі). І таких юридичних осіб загалом близько дев'яти тисяч.

Ще у грудні 2022 року спеціальна експертна комісія ДЕСС офіційно встановила зв'язок УПЦ з Московським патріархатом. Сама УПЦ з цим не погоджується і заявляє про свою незалежність від Москви, хоча й визнає, що повної автокефалії так і не проголосила.

Як голосували нардепи з Чернігівщини

Підтримали законопроєкт у першому читанні в жовтні цього року нардепи Олег Семінський та Сергій Гривко від фракції "Слуга народу", та Борис Приходько від "Довіри". Відсутніми у Раді були нардеп за 207 округом Максим Зуєв від "Слуги народу", а також нардеп за 208 округом Анатолій Гунько (тоді він перебував у СІЗО, — ред.).

Як голосували нардепи з Чернігівщини за законопроєкт "про заборону УПЦ МП"
Як голосували нардепи з Чернігівщини за законопроєкт "про заборону УПЦ МП". ФОТО: Суспільне Чернігів

Нардепи Валерій Дубіль від фракції "Батьківщина", а також Валерій Зуб та Павло Халімон від "Слуги народу", згідно з даними ВРУ, були відсутні у сесійній залі під час розгляду законопроєкту. Хоча під час голосування попереднього питання про розгляд законопроєкту за скороченою процедурою, були присутні в залі.

Валерій Зуб тоді пояснив свою відсутність бажанням детальніше розібратися з законопроєктом.

"Я не був у сесійній залі і не голосував за цей закон. Я досить багато спілкуюся з владикою, і з однією, і з іншою церквою (мова про УПЦ МП та ПЦУ). Я вважаю, що навколо цього дуже багато політики. І я до кінця не розібрався у ситуації, що відбувається. І тому послухавши одних і других, тому я вирішив на цьому етапі утриматися від голосування", — сказав Зуб.

Павло Халімон та Валерій Дубіль тоді на телефонні дзвінки не відповіли.

Також Суспільне наразі намагається отримати коментар Павла Халімона та Валерія Дубіля щодо підписання ними відповідного звернення. Ми готові опублікувати їхню позицію у наступних матеріалах.

Нагадаємо, що у березні 2021 року в проєкті Суспільного "Кадри" Валерій Дубіль розповів, чому він залишився парафіянином УПЦ (МП), а не перейшов до ПЦУ.

"Для мене немає Московського патріархату, просто не існує. Це проти мене, і нема для мене Московського патріархату. Для мене є Українська Православна Церква, в яку я ходжу. Для мене є старець Блаженніший Онуфрій. Я ходжу в нашу Українську Православну Церкву, літаю на Афон, і я не міг не бути учасником хресної ходи з Блаженнішим Онуфрієм. Це для мене було б зрадою Бога" — казав Дубіль.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок