Єдина на всю Миколаївську область: дівчина-вибухотехнік розповіла про свою небезпечну роботу

Єдина на всю Миколаївську область: дівчина-вибухотехнік розповіла про свою небезпечну роботу

Олександра Лавриненко — єдина на всю Миколаївську область дівчина-вибухотехнік у Нацполіції регіону. З 2020 року спеціалістка працювала в поліції кінологом. За місяць до повномасштабного вторгнення вступила до лав вибухотехнічної служби, де зараз і служить на посаді старшої інспекторки.

Про російські обстріли, боєприпаси, бойові елементи снарядів та іншу небезпечну роботу 27-річна Олександра розповіла кореспондентам Суспільного.

Поліцейські вибухотехнічної служби виїжджають на місця подій за викликом слідчих. Це російські ракетні або артилерійські обстріли, виявлені, чи підірвані вибухонебезпечні предмети на відкритих територіях, у домівках або машинах цивільних, розповідає Олександра.

"Щодня доводиться зустрічатись з вибухами. Через те, що люди за своєю необачністю, безвідповідальністю. Вони беруть ці боєприпаси. Починають їх чи дивитися, чи розбирати. І трапляється просто вибух, і такі травми, які несумісні з життям", — говорить дівчина.

За зміну може бути кілька викликів. Дівчина описує їх так.

"Я намагаюсь не дивитися і не перейматися цими відчуттями. Чому? Тому що в мене є безпосередньо своя робота. Я повинна знайти, я повинна ідентифікувати, я повинна зробити безпечним — це місце. Випадків дуже багато. І якщо кожен через себе пропускати, то це просто можна з глузду з’їхати", — додає старша інспекторка вибухотехнічної служби Нацполіції Миколаївщини.

Єдина на всю Миколаївську область: дівчина-вибухотехік розповіла про небезпечну роботу
Шеврон вибухотехнічної служби. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

На відкритій території вибухотехніки шукають уламки безпілотників, мін, артснарядів, корпуси та двигуни ракет різного типу. Усе знайдене відвозять до відділу.

"Дуже багато трапляється ручних гранат. Це можуть бути різні гранати, нові гранати навіть трапляються. Німецька та американська DM51Ручна оборонно-наступальна протипіхотна граната німецької розробки. та M67Американська оборонна ручна граната.. Також трапляються гранати старих зразків — це РГД-5Протипіхотна уламкова ручна граната дистанційної дії, наступального типу. і Ф-1Ручна граната дистанційної дії, призначена для ураження живої сили противника в оборонному бою.", — говорить інспекторка Олександра Лавриненко.

Робочий день Олександри складається на 50 відсотків з виїздів. В інший час інспекторка працює з документами, відповідає на службові листи тощо.

"Мені подобається більше виїжджати, ніж документація. Я думаю, так кожному подобається, хто працює в нашому підрозділі", — зазначає інспекторка.

Єдина на всю Миколаївську область: дівчина-вибухотехік розповіла про небезпечну роботу
Кабінет інспекторки Олександри Лавриненко. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Командир Олександри Анатолій Чечельницький розповідає, що коли обирали дівчину на посаду інспекторки, то бачили в ній сміливу, вмотивовану людину.

"Я побачив бажання працювати у вибухотехнічному підрозділі. Вона була вмотивована, їй сподобалась наша робота. Скажу більше, що за 23 роки, навіть за 25 років у вибухотехнічній службі в Миколаївській області — то це перша дівчина", — розповідає начальник відділу вибухотехнічної служби в Миколаївській області Анатолій Чечельницький.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок