У Данії українські пілоти вже проходять підготовку на F-16 в повітрі — Ігнат

У Данії українські пілоти вже проходять підготовку на F-16 в повітрі — Ігнат

У Данії українські пілоти вже проходять підготовку на F-16 в повітрі — Ігнат
Речник командуваня Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Деякі українські пілоти, зокрема в Данії, вже проходять підготовку в повітрі з інструкторами на літаках F-16.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Перед цим були легкомоторні літаки натівського зразка, які допомагають легше перейти на F-16. Зараз це вже польоти з інструктором. Кожен день може збільшуватися число українських пілотів, які проходять підготовку і виконують завдання, які ставить перед ними інструктор”, — сказав Ігнат.

Наступний етап, за словами Ігната, — це самостійні польоти.

“І тоді вже відповідно польоти на бойове застосування для того, щоб навчатися воювати на цьому літаку”, – пояснив Ігнат.

За його словами, окрім пілотів, які навчаються в Данії, навчання проходять в США і у Великій Британії. Там, зокрема, підготовку проходять не лише пілоти, а й інші фахівці, наземний персонал, офіцери бойового управління і інженерно-авіаційної служби.

Що відомо про передачу Україні F-16

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте 19 травня оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні бойових літаків, зокрема F-16, за умови, що вони не застосовуватимуться для ударів по території РФ.

20 травня нідерландський онлайн-сервіс для аналізу в сфері оборони повідомив, що Нідерланди скасували угоду про продаж винищувачів F-16 приватній компанії Draken International.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив, що його країна готова надати допомогу в підготовці українських військових пілотів.

Після саміту G7 стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Американський президент Джо Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, проте зауважив, що Київ пообіцяв не застосовувати літаки для ударів по російській території.

22 травня речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом. Реалізовувати відповідний план партнери України розпочнуть у найближчі місяці.

Наступного дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вказав, що західні союзники визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

20 серпня прем'єрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що країна планує відправити Україні 19 багатоцільових винищувачів F-16.

25 серпня очільниця нідерландського міністерства оборони Кайсу Оллонгрен розповіла, що Амстердам планує передати Києву більшість зі своїх 42 винищувачів F-16, а решту використати для навчання пілотів.

25 жовтня ВПС США повідомили, що українські пілоти почали тренуватися на багатоцільових винищувачах F-16 в американському штаті Аризона.

На початок