Всесвітній день ґудзика: історії колекціонерів з Рівного

Всесвітній день ґудзика: історії колекціонерів з Рівного

Ексклюзивно

Всесвітній день ґудзика щороку відзначають 16 листопада. Колекціонерка з Рівного Ольга Шевчук показала Суспільному свою колекцію ґудзиків, які їй частково дісталися від бабусі. Рівненські музиканти назвали свій гурт "Ґудзик Бенд", тому цей день для них — символічний. Їхню колекцію ґудзиків можна побачити на капелюхах.

Історія Ольги Шевчук

Рівнянка Ольга Шевчук збирає ґудзики упродовж 30 років. Жінка розповіла, що частину колекції вона отримала у спадок від бабусі.

"Для мене це — не просто ґудзики, не просто якісь аксесуари, які пришивають до одягу. Для мене це — спогади мого дитинства. Всі дивувалися: «Навіщо ти забираєш ґудзики?». Довгими дощовими днями, коли бабуся щось шила, а я сиділа біля неї поруч. Ґудзики я використовувала як іграшки. Це був мій усний рахунок, це були засоби для лічби. Бабуся казала: «А тепер розділи окремо, де будуть у тебе лежати ґудзики з чотирма дірочками, а де з двома. Ґудзички розділи на кольори. А які тобі подобаються? А придумай казочку». І справді, у мене навіть є казочка про історію загубленого ґудзика", — поділилася спогадами колекціонерка.

Ольга Шевчук
Фото: Суспільне Рівне

Ґудзики
Фото: Суспільне Рівне

Ольга Шевчук зазначила, що насправді не вважає себе колекціонеркою, хоча й має ґудзики різної форми.

"Ґудзики — це відбитки нашої історії. На військовій формі радянського союзу були одні ґудзики. На дитячих курточках були з написом "юність", вони у мене є. Є ґудзики зі старенького маминого халата, зі шкільної форми моїх братів з написом "школа". Вони ж як витвір мистецтва — кристали, форма у них у кожного різна".

Ґудзики
Фото: Суспільне Рівне

Ольга Шевчук
Фото: Суспільне Рівне

Історія "Ґудзик Бенду"

Рівненські музиканти гурту "Ґудзик Бенд" вважають Всесвітній день ґудзика святковим. Фронтмен гурту Тарас Прищепа зазначив, що ґудзики стали символом творчості виконавців:

"Якось потрібно було себе назвати, що тільки не вигадували. Тоді було 2° морозу і я запитую у баяніста Андрія: «Тобі по ґудзиках не буде 40 хвилин холодно грати?». А він каже: «Та справимось». Ґудзики — це кнопки на баяні й з того часу ґудзики з кожного виступу з'являються на наших капелюхах".

Гудзики
Фото: Суспільне Рівне

Ґудзики
Фото: Суспільне Рівне

Прикрашати капелюхи ґудзиками — обов'язкова традиція гурту, яку вони дотримуються на усіх концертах, розповідає баяніст Андрій Завалін:

"Ґудзики шились, шились, шились. На один капелюшок вже не влазять, то власне я вже собі й два капелюхи нашив. Ґудзиків багацько, різного калібру і з різними позначками. Кожен з них — значущий для нас. Є більші ґудзики, отже виступ був такий жирніший".

Ґудзик бенд
Фото: Суспільне Рівне

Скрипаль гурту Роман Нярба вважає, що капелюхи з ґудзиками сприяють успіху гурту та не продасть свій за жодні гроші.

Ґудзик бенд Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок