Різдвяний піст за новим календарем: що говорять представники церкви у Полтаві

Різдвяний піст за новим календарем: що говорять представники церкви у Полтаві

На Полтавщині у релігійних громад, які перейшли на новоюліанський календар, розпочався різдвяний піст. Триватиме він майже до кінця грудня.

Коли триває різдвяний піст 2023-го року

Для храмів, які відзначають свята за новоюліанським календарем, різдвяний піст триватиме від 15 листопада до 25 грудня. Митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір Суспільному розповів:

"Звичай посту сформований здебільшого під впливом чернечої культури. Так, як харчувалися у монастирях. Є пісні дні ― середа і п’ятниця. Ці дні пов’язані зі зрадою Ісуса Христа, тобто з проявами людського зла. І у ці дні рекомендується християнам ретельніше постити і обмежувати себе у їжі, а головне ― обмежувати себе у багатомовстві, пустомовстві. Тобто контролювати себе у цей піст".

На Полтавщині почали різдвяний піст: які обмеження та коли триває 2023-го
Священник та парафіянка у полтавській церкві. Суспільне Полтава

Цей піст завершиться у день святкування Різдва за новоюліанським календарем.

"Тобто 25 грудня після святкового богослужіння будь-які обмеження постові знімаються, і ми святкуємо Різдво Христове та цілий цикл різдвяних свят, які у нас будуть за новоюліанським календарем, тобто у ту дату, у яку вони насправді встановлені ще з ранніх століть християнства", ― розповів митрополит.

За його словами, у Полтавській єпархії дві релігійні громади поки не перейшли на новоюліанський календар.

Різдвяний піст, його обмеження та заборони: пояснення священників з Полтави
Свято-Миколаївський храм ПЦУ у Полтаві. Суспільне Полтава

Які обмеження різдвяного посту

У Свято-Миколаївському храмі Православної церкви України в Полтаві за новоюліанським календарем свята відзначають із лютого 2023-го. Настоятель церкви Олександр Дедюхін Суспільному розповів:

"У цей піст дозволяється риба. Але найголовніше: ми маємо розуміти, для чого нам потрібен піст. Піст ― це час наших можливостей. Люди кажуть, що у піст потрібно від чогось відмовлятися. Якщо ми візьмемо, до прикладу, сметану, шашлик, стейки, ще щось ― це ж гарні речі. Але ми від них відмовляємося для того, щоб показати, що наша іпостась, наша особистість перемагає нашу природу".

Як правильно дотримуватися посту перед Різдвом?
Парафіянка Євгенія Бабаніна під час плетіння маскувальної сітки у храмі. Суспільне Полтава

Парафіянка Євгенія Бабаніна нині посту не дотримується через стан здоров’я. Суспільному полтавка розповіла:

"Я дотримувалася посту, можливо, не ідеально, але дотримувалася. Це дає певне відчуття легкості не тільки фізичної, а легкості у тому, що ти незалежний від їжі. Я ставлюся з розумінням. Тому що піст це перш за все духовне очищення".

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок