Відшкодування за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю: як діє програма на Полтавщині

Відшкодування за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю: як діє програма на Полтавщині

На Полтавщині за облаштування 10 робочих місць для людей із I і II групою інвалідності компенсували гроші з держбюджету. Це роблять у рамках урядової програми.

Про це розповіла Суспільному директорка обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. Для цього роботодавець має подати заявку до центру зайнятості.

Військовий працює з компютером
Колишній військовослужбовець Сергій Бульбаха працює за новим обладнанням в одному із навчальних закладів Полтави. Суспільне Полтава

"Під Соледаром отримав складне поранення. Як говорили деякі лікарі, що не завжди таке поранення сумісне з життям. Списали. Інвалідність. Постало питання, а що далі Запропонували піти працювати в цей заклад. І не просто працювати, а займатись виховною роботою серед вихованців старших класів. Є певні проблеми по опорно-руховому. Мені дуже важко висиджувати певний час на звичайних стільцях",каже колишній військовослужбовець Сергій Бульбаха.

"Вдалось придбати фактично комп’ютерне обладнання для повного обладнання робочого місця, крісло спеціалізоване. Враховуючи все, це десь більше 60 тисяч (гривень – ред.)",пояснює начальник ліцею Олександр Баленко.

Хто може претендувати на компенсацію

У рамках урядової програми претендувати на компенсацію із держбюджеті за створення робочих умов для людей з інвалідністю І та ІІ груп може будь-який роботодавець. Це – фізична особа-підприємець, юридична особа, громадська організація чи державна установа.

Хто може претендувати на отримання компенсації
Хто може претендувати на компенсацію. Перелік. Суспільне Полтава

"Компенсація при умові створення робочого місця, облаштування для осіб з інвалідністю I групи – це 100,5 тисяч гривень. Якщо особа з інвалідністю II групи – це до 67 тисяч гривень. Це може бути і підйомник, це може бути і крісло, це може бути і комп’ютер, планшет",розповідає директорка обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

Як подати заявку на компенсацію

Подати заявку про відшкодування витрат роботодавець може впродовж 90 днів від дня працевлаштування людини з інвалідністю. Зробити це можна як в паперовій формі, так і в електронній, розповіла директорка обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

"На сьогодні прийнято уже 10 рішень про відшкодування витрат роботодавцям на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю I і II групи", — каже директорка обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

До І групи інвалідності належать люди, які повністю втратила працездатність і потребує постійної опіки. До II групи – ті, хто здатний до самообслуговування, але не може працювати у звичайних виробничих умовах.

"Це практичні кроки в соціальній програмі адаптації наших захисників до цивільного життя після їх звільнення. Люди, які отримали травми, поранення, потребують додаткової допомоги, уваги", пояснює начальник ліцею Олександр Баленко.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок