Близько тисячі людей звернулися до Центру допомоги врятованим у Полтаві: які послуги надають

Близько тисячі людей звернулися до Центру допомоги врятованим у Полтаві: які послуги надають

Понад тисяча людей звернулися до Центру допомоги врятованим у Полтаві. Він функціонує в обласному центрі більше пів року. Тут надають, зокрема, психологічну та юридичну допомогу. Також роз’яснюють про державні виплати, тимчасовий прихисток та інше.

Про це Суспільному розповіла координаторка центру Наталія Дерябіна.

Центр допомоги врятованим в обласному центрі діє вже майже 7 місяців. За цей час до спеціалістів звернулись щонайменше тисяча людей, розповіла координаторка закладу Наталія Дерябіна.

Близько тисячі людей звернулися до Центру допомоги врятованим у Полтаві
Катерина Бабінчук, дитячий психолог у Центрі допомоги врятованим. Фото: Суспільне Полтава

"Ми працюємо абсолютно для всіх містян, для внутрішньопереміщених людей, які приїхали і зараз проживають на даний момент в нашому місті, для людей, які виїжджали з окупації, люди, які зазнали того чи іншого виду насильства, в тому числі сексуального, пов’язаного з війною. Наш центр створено за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за сприяння Урядової уповноваженої з ґендерної політики та підтримки Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, завдяки фінансовій підтримці урядів Embassy of Belgium in Kyiv, Ambassade de France en Ukraine, Embassy of Sweden in Kyiv та у співпраці з Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською міською радою та ГО "Інноваційні соціальні рішення", — каже координаторка Центру допомоги врятованим Наталія Дерябіна.

Центр допомоги врятованим у Полтаві
Юрист Володимир Кравцов консультує клієнта у Центрі допомоги врятованим. Фото: Суспільне Полтава

У центрі надають, зокрема, психологічну та юридичну допомогу. Також інформують щодо різних питань.

"Звертаються з питанням відшкодування коштів за втрачене майно, відновлення втрачених документів. Виникають питання трудового законодавства і пенсійного законодавства", — говорить юрист Володимир Кравцов.

Близько тисячі людей звернулися до Центру допомоги врятованим у Полтаві: які послуги надають
Наталія Дерябіна, координаторка Центру допомоги врятованим. Фото: Суспільне Полтава

"Зазвичай це внутрішньопереміщені особи. Також до цільової групи входять військовослужбовці, звільнені в запас. Військовослужбовці повертаються дезадаптовані, бувають постстресові розлади, бувають депресії, бувають неврастенії2", — каже психолог загальної практики Артем Чернов.

Центр допомоги врятованим
Центр допомоги врятованим у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Психологиня Катерина Бабінчук у центрі працює з дітьми від 3 до 17 років.

"У мене буває 15 консультацій на тиждень. Це досить багато. Буває звертаються з проблемами, що дитина замкнута або не може адаптуватись до сьогоднішніх умов. Деякі діти бояться, наприклад, повітряної тривоги. Найбільше мені, мабуть, запам’ятався хлопчик, який до мене ходить і по цей день. Хлопчику 5 рочків, і він прийшов досить скутою дитиною, вони не могли піти в садочок, були проблеми. Зараз ця дитина пішла до дитячого садочка, вона така адаптована ця дитина, весела", — каже дитяча психологиня Катерина Бабінчук.

Нині в Україні працює 11 таких центрів допомоги. Зокрема, в Запоріжжі, Херсоні, Одесі, Чернівцях та інших містах.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок