Херсонські волонтери заснували в Одесі "Музей українського спротиву"

Херсонські волонтери заснували в Одесі "Музей українського спротиву"

Ексклюзивно

Волонтери з Херсона заснували в Одесі "Музей українського спротиву". Серед експонатів — засоби захисту українських військових, крило збитого російського гелікоптера з Чорнобаївки. До музею водять дитячі екскурсії.

Одеситка Еліза Жалобнюк навчається у шостому класі. На екскурсію у музей українського спротиву, який організували херсонські волонтери, її разом з однокласниками привела викладачка історії. Школярка говорить, найбільше зацікавили уламки ракет і дронів.

"Я бачила, як вони влучали. І мені стало цікаво, як виглядають їхні уламки у збільшеному вигляді. Мені сподобався отой снуд, який був як шапка, як шарф, як балаклава", — говорить Єліза.

херсон музей спротиву
Волонтер показує дітям на екскурсії зброю, представлену в музеї, 10 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Про експозицію у волонтерському центрі дізналась від колеги, розповідає викладачка торії Олена Чебан.

"Я не очікувала такого тут побачити. Вважала, що це буде більш просто. Дійсно дуже багато хлопці попрацювали й вважаю, що це має бути, це буде потрібно. Діти також отримали певну важливу інформацію. Одна справа — це бачити по телевізору, бачити в небі, інша справа — це доторкнутись руками", — каже Олена.

В експозиції також представлена форма військових армії РФ, амуніція, пайки. Ці експонати привезли українські військові та волонтери.

херсон, музей спротиву в одесі
Їжа російської армії представлена як експонат в "Музеї українського спротиву", 10 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

"Найбільше мене зацікавило подивитися на їжу російських окупантів, цікаво було стріляти з РПГ. Я вчив дівчат цілитись", — каже школяр Лев Пєлєвін.

Дитячі екскурсії до музею почали водити місяць тому. Волонтер Станіслав Бородашкін розповідає, за основу взяв досвід уроків живої історії, які проводив до повномасштабного вторгнення у Херсоні.

"Музей української історії"
Зброя представлена в "Музеї українського спротиву", 10 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

"Першому класу, наприклад, цікавіше доторкнутись до флісової кофти. Хтось кричить: “Я знаю, це фліска, у мене папа служить”. Більш складно з дітьми внутрішньо із шостого класу. Там бувають різні історії, ці діти більше розуміють, їм складніше говорити про складні речі простою мовою. Ми говоримо, наприклад, про те, що захищає наших захисників, окрім холоду, дощу, вітру і куль, також говоримо про український оберіг. І там була дівчинка, в якої тато приїхав з фронту, вона йому подарувала оберіг і через тиждень він загинув. І одразу настала повна тиша...", — говорить Станіслав.

Екскурсії безплатні. З собою діти приносять власноруч виготовлені обереги, листи та малюнки для військових.

"Бажаю якнайшвидшої перемоги, скорішого миру усім нам! Хай Бог вас береже! І якнайшвидше повернулися до своїх домівок", — побажала школярка Софія.

"Музей української історії"
Діти прийшли на екскурсію до "Музею українського спротиву", 10 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

"Хотілося б боротися, щоб наші діти були ближчі до військових, щоб вони розуміли, що це іде герой. І був такий цікавий факт, я проводив заняття у волонтерському центрі, а в інший кабінет прийшли військові прям з передової. Вони прям мало не розплакалися, це було дуже зворушливо. При чому це теж було дуже цінно — зайшли військові й усі діти одразу встали", — каже волонтер Станіслав Бородашкін.

Раніше ОВА повідомила, що у Херсоні до дня визволення міста від російських окупантів відбулась зустріч з учасниками Всеукраїнського форуму військових письменників.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок