"Люди — не метал". У Хмельницькому містяни вимагають демобілізації військових

"Люди — не метал". У Хмельницькому містяни вимагають демобілізації військових

40 містян зібрались сьогодні, 12 листопада, на хмельницькому Майдані Незалежності на акцію "За демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби". Здебільшого — це дружини, матері й сестри українських захисників, які понад півтора року перебувають на "нулі".

Про це розповіла кореспондентка Суспільне Хмельницький Світлана Поробок, яка перебувала на місці події.

За її словами, учасники акції вимагали демобілізації військовослужбовців, які на фронті понад 18 місяців, а також тих, які мають поранення й травми та заміни бійців на передовій новобранцями.

Одна з учасниць акції — Галина. Жінка розповіла, що приїхала з Теофіпольського району. Каже: на фронті з перших днів повномасштабного нападу Росії на Україну — її чоловік та його брат.

"Та хоча б відпустили їх відпочити. Як в нас робиться? Одні воюють, а інші відпочивають?", — сказала учасниця акції Галина.

За її словами, за півтора року чоловік лише раз приїжджав додому і жодного разу не поскаржився, що йому важко: "Жоден не зізнався, що йому важко. Дзвонить і каже: "Все добре".

На хмельницькому Майдані Незалежності зібрали містяни на акцію "За демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби", 12 листопада 2023, Хмельницький
На хмельницькому Майдані Незалежності зібрали містяни на акцію "За демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби", 12 листопада 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Під час акції люди скандували: "Настав час інших!", "Вимагаємо терміну служби!" та "Демобілізація!".

У хмельничанки Любові, яка також долучилась до акції, воює зять. Жінка каже: "Він воює другий рік. В АТО пішов, був поранений. Під час повномасштабного вторгнення теж отримав поранення, але його знову повернули на фронт. Він взагалі втратив слух, йому операцію робили. Як можна це терпіти? Чого не поміняють тих хлопців? Треба їх поміняти".

Вигукуючи: "Настав час інших" учасники акції пройшли центральними вулицями міста, 12 листопада 2023, Хмельницький
Вигукуючи: "Настав час інших" учасники акції пройшли центральними вулицями міста, 12 листопада 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Аби привернути увагу до акції більшої кількості хмельничан, учасники зібрання сформували колону, що пройти центральними вулицями Хмельницького, каже Світлана Поробок.

Волонтерка Людмила, яка щодня плете сітки на вулиці Проскурівській, каже: цілком погоджується з мітингувальниками.

"Обов'язково треба замінювати хлопців на фронті. Люди — не метал. От тільки що підійшов до мене військовий, попросив сітку йому зробити і я бачу, який він вже виснажений і духовно, і фізично", — сказала волонтерка Людмила.

Завершили акцію її учасники на Майдані Незалежності, де підписали листа зі своїми вимогами до головнокомандувача ЗСУ.

Що відомо про акцію "За демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби" у Хмельницькому

  • У Хмельницькому вперше на акцію "За демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби" люди вийшли 27 жовтня.
  • Тоді на хмельницькому Майдані Незалежності зібралось 26 містян. На акцію прийшли дружини, матері та рідні військовослужбовців, які вже понад рік боронять Україну від російських військ.
  • Учасники акції підготували петицію до президента України Володимира Зеленського з вимогою підписати закон, щодо демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби. Їм вдалось зібрати 62 підписи. Петицію передали в Хмельницьку обласну військову адміністрацію.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок