Видворення чи втеча. Що відомо про зникнення та появу в Україні білоруських опозиціонерів

Видворення чи втеча. Що відомо про зникнення та появу в Україні білоруських опозиціонерів

Видворення чи втеча. Що відомо про зникнення та появу в Україні білоруських опозиціонерів
.

Зранку 8 вересня білоруські ЗМІ повідомили про затримання силовиками на кордоні з Україною двох членів опозиційної Координаційної ради Білорусі Марії Колеснікової й Івана Кравцова, а також прессекретаря організації Антона Родненкова. Згодом Кравцов і Родненков з'явилися у Києві, доля Колеснікової ще досі лишається невідомою. За інформацією штабу, вона перебуває в одному з прикордонних загонів Білорусі, однак офіційно влада цього не підтверджує. Опозиціонери заявили, що їх видворило з країни КДБ, а президент Білорусі Олександр Лукашенко - що вони втекли самі.

Вийшла через вікно автівки та попрямувала в бік Білорусі

Під час пресконференції у Києві Родненков заявив, що його, Івана Кравцова та Марію Колеснікову силовики окремо привезли до кордону з метою депортації. За словами Кравцова, його до кордону привезли співробітники спецслужби, а коли переїхали нейтральну територію, до нього в авто почали по черзі садити Родненкова та Колеснікову. Він зауважив, що його власне авто із центру Мінська до кордону доправив один із співробітників спецслужб.

"Мене посадили (в автіку - ред.), і зі мною сіли ще два співробітники спецслужб. У них були паспорти Родненкова і Колесникової. Прикордонник підійшов, подивився на чоловіка років 45 і на паспорт Марії й сказав: "Так, Маріє, дякую", подивився на іншого і на паспорт Родненкова: "Так, спасибі", подивився на мене і сказав: "На все добре". Тобто під виглядом Марії Колеснікової й Антона Родненкова переміщувалися працівники спецслужб і прикордонник не звернув на це уваги. Це треба розуміти", - зазначив він.

Далі, за словами соратників Колесникової, вона порвала свій паспорт, аби її насильно не видворили з Білорусі. Це сталося на нейтральній території між Білоруссю та Україною, куди їх всіх привезли.

"Її насильно заштовхали на заднє сидіння. Попередньо на задньому сидінні були заблоковані двері. Вона кричала, що нікуди не поїде. Як тільки вона опинилася у машині й побачила попереду свій паспорт, одразу взяла свій паспорт, порвала його на багато маленьких шматочків. Ці шматочки вона зім'яла і викинула у вікно. Після цього вона відкрила вікно і вийшла через вікно задніх дверей і пішла у сторону білоруського кордону", - сказав Родненков.

Кравцов додав, що після того, як Колеснікова порвала паспорт, "підвисла пауза", тому що без паспорта на територію України їхати не можна.

Іван Кравцов, Марія Колесникова та Антон Родненков. Мінськ, 2020 р.
Іван Кравцов, Марія Колесникова та Антон Родненков. Мінськ, 2020 р. Face Марії Колеснікової

"Тоді ми зрозуміли, що нас хочуть затримати ще раз. Я побачив, що з лісу виїжджає синій мікроавтобус. Ми зрозуміли, що ситуація складається неприємно.Я натиснув на газ і ми елегантним маневром по узбіччю на всіх 220 кінських силах поїхали. За нами розпочалася погоня. І ми дуже швидко дісталися до шлагбаума. Там нас зустріли люб'язні співробітники прикордонних військ України, які все зрозуміли, за що їм спасибі", - сказав він.

Родненков додав, що після того, як вони опинилися на території України, то дали коментарі СБУ, представникам прикордонної розвідки і прикордонних військ. Після цього вони поїхали до Києва.

Вона та ще двоє бігли в Україну, її викинули з вікна

8 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко дав інтерв'ю російським та білоруським державним ЗМІ. Серед іншого, він нарешті офіційно підтвердив затримання Колеснікової, а також виклав свою версію подій. За його словами, опозиціонери втекли до України за власним бажанням, а затримали Колесникову на нейтральній території, бо її там "викинули з вікна" автівки.

"З того, що мені доповіли тільки, вона (Колесникова - ред.) і ще двоє - чи то друзі, чи то водії, чи то близькі, чи то далекі, - вони сьогодні бігли в Україну. І в них документи були оформлені заздалегідь. Вони пред'явили паспорт на нашій ділянці. Митники, прикордонники пропустили їх. Далі - ділянка державного кордону та пост українців. Але між цими постами 8-9 кілометрів, вони не дарма, напевно, туди поїхали. Кордон посилено охороняється, тому, авжеж, їх зупинили", - розповів Лукашенко.

Далі, за його словами, Колеснікову, нібито, викинули через вікно автівки.

"Вони на своєму автомобілі дали по газах. Її, нібито, викинули з машини - ну, на ходу. Вони там втрьох там були, хто її міг викинути? Наші прикордонники її затримали, як годиться, я, як старий прикордонник, це говорю, і відправили в загін прикордонний. А українці, наскільки я зараз поінформований, їх затримали. І ми з ними ведемо переговори, щоб вони нам їх повернули", - розповів Лукашенко. Невдовзі після цього інтерв'ю Кравцов і Родненков вийшли на пресконференцію в Києві.

"Ми їх затримати не могли. Вони їхали легально за документами. Але вони порушили державний кордон. Вони на посту (на виїзді - ред.) відзначилися, їх прикордонники перевірили і митники. Вони через посилений пост проїхали та сховалися в Україні. Нібито, у цієї жінки (у Колесниченко - ред.) сестра в Україні живе. Я точно не знаю, це мені сьогодні розповідали. Я кажу, чому саме в Україну, а не в Литву, не в Польщу, як зазвичай вони їдуть, а кажуть, що там хтось із родичів. Я цього не стверджую, я не все ще знаю. Її затримали, а цих двох ми просимо українських прикордонників, щоб вони повернули нам в країну - будемо розбиратися, що сталося", - наголосив президент Білорусі.

Версія України

У цьому ж інтерв'ю Лукашенко заявив, що проситиме Україну повернути до Білорусі його опонентів. Водночас натепер ні в МЗС, ані в Офісі генпрокурора, через який проходять усі запити на екстрадицію Суспільному не підтвердили отримання подібних запитів від Білорусі стосовно трьох опозиціонерів. Українські прикордонники офіційно заявили лише те, що не затримували білорусів на своєму боці кордону. Не офіційно ж вони розповіли Суспільному про те, що двоє білорусів з'явилися на території України та попросили впустити їх, зауваживши, що по той бік кордону в них відібрали мобільні телефони. Як відомо, майже одразу після виборів у Білорусі в країні раптово зникла опонентка Лукашенка на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона опинилася в Литві, а її соратники заявили, що виїжджати вона не планувала. Звідти ж вона повідомила про створення Координаційної ради опозиції та наміри продовжувати боротьбу за перевибори президента.

Що відомо

  • Зранку 8 вересня провладне білоруське видання BELTA повідомило, що членів Координаційної ради білоруської опозиції Марію Колеснікову, Антона Родненкова та Івана Кравцова в ніч на 8 вересня затримали на кордоні Білорусі з Україною.
  • Згодом у Державній прикордонній службі України спростували інформацію про затримання Родненкова та Кравцова, а Марія Колеснікова, за його словами, в жоден пункт пропуску України для проходження контролю не прибувала.
  • Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що білоруська влада примусово вислала за межі країни двох опозиціонерів Антона Родненкова та Івана Кравцова. При цьому третя опозиціонерка Марія Колеснікова, про затримання якої повідомлялося раніше, залишилася на території Білорусі.
  • Напередодні Марія Колеснікова, Антон Родненков та Іван Кравцов перестали виходити на зв’язок, деякі білоруські ЗМІ повідомляли, що Колеснікову нібито викрали.
На початок