Опонентка Лукашенка Тихановська виїхала до Литви. До того її 7 годин утримували в Білорусі

Опонентка Лукашенка Тихановська виїхала до Литви. До того її 7 годин утримували в Білорусі

Оновлено
Опонентка Лукашенка Тихановська виїхала до Литви. До того її 7 годин утримували в Білорусі
. АР

Опонентка Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська перебуває в Литві. За словами її довіреної особи Ольги Ковалькової, туди кандидатку в президенти вивезла білоруська влада. Раніше її речниця Анна Красуліна повідомила Суспільному, що не виключає, що її шефиня вирішила припинити політичну боротьбу.

"У Світлани не було вибору, білоруська влада вивезла її з країни. Важливо, щоб вона була вільною і живою. Виїзд Світлани дозволив звільнити Марію Мороз, яка була заручницею в цій ситуації, вони пішли разом", — повідомила Ковалькова, передає "Радіо Свобода".

За словами довіреної особи Тихановської, рішення опонентки Лукашенко покинути країну нічого не змінює.

"Світлана перемогла на виборах, ми всі перемогли, ми зробили неможливе. Там, де комісії чесно підрахували голоси, Тихановська набрала від 60% до 70%, у Новій Боровій - 90%, є документальні свідчення - копії протоколів. Її виїзд із країни не скасовує нашої перемоги та поразки уряду, білоруси ніколи не приймуть Олександра Лукашенка президентом, люди не вірять у його перемогу. Влада повинна визнати це і розпочати діалог, якщо діалогу немає, то у людей є єдиний вибір - це протести ", — сказала Ковалькова.

Вранці 11 серпня стало відомо, що Світлана Тихановська виїхала до Литви

"Світлана Тихановська у безпеці. Вона в Литві", — повідомив у своєму Twitter міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс.

У коментарі латвійському виданню Лінкявічюс повідомив, що Тихоновська приїхала вночі.

"Ніч була справді напружена, її затримували дуже довго, можливо, близько сепми годин. Обставини затримання та місце ув'язнення не були відомі ", — сказав міністр.

Міністр запевнив, що поки не може надати більше інформації.

"Тоді ми просто помітили тоді. Коли я кілька годин без успіху намагався зв’язатися, почався її пошук. Цілу ніч було багато спілкування, всі дбали. Наразі вона перебуває у безпечній країні, що, мабуть, найважливіше, а наступне стане зрозумілим пізніше", — сказав Лінкявічюс.

Раніше речниця Тихановської Анна Красуліна повідомляла Суспільному, що не знає, де нині перебуває її шефиня. Красуліна не виключила, що Тихановська прийняла рішення припинити політичну боротьбу.

"Ми ухвалили рішення не брати участі у вуличних протестах: по-перше, проти Світлани готувалися провокації, по-друге, було не зрозуміло, чи спровокує її присутність сплеск насильства. Особисто я не знаю, де вона перебуває і штаб не знає. Її телефон не відповідає. Приблизно о 18:00 вона зайшла в ЦВК зі своїм адвокатом. Після цього в неї була "окрема бесіда" впродовж трьох годин. Після цього вона сказала адвокату, що "прийняла рішення" та поїхала з ЦВК. Де вона перебуває нині, ми не знаємо. Але ми поважаємо її рішення, яким би воно не було. Усе, що вона могла, вона зробила", - сказала Красуліна.

На запитання, чи виїхала Тихановська з Білорусі, або лишається в країни речниця відповіла, що "не виключає жодного варіанту". За її словами, штаб Тихановської продовжує збирати інформацію про порушення на виборах та продумувати, "як відстоювати нашу перемогу".

Що відомо

  • Надвечір 10 серпня у центрі Мінська та інших міст Білорусі люди знову вийшли на вулиці. Вони відгукнулися на розповсюджений Telegram-каналами заклик опозиції продовжити антиурядові протести.
  • За попередніми результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Тихановська оголосила себе переможницею і подала до Центрвиборчкому скаргу з вимогою провести перерахунок голосів.
  • У Білорусі на акціях протесту через попередні результати виборів президента, за якими переміг чинний президент Олександр Лукашенко, затримали кілька тисяч осіб.
  • Більшість людей були затримані у день виборів — 9 серпня, однак деякі з них — 8 серпня й відтоді не виходять на зв'язок. Серед затриманих є виборці, мітингувальники, спостерігачі та журналісти.
  • Правозахисники заявили про смерть протестувальника в Мінську. Один мітингар знайшовся живим
  • Опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала міліцію та війська зупинити насильство.
  • Громадяни Білорусі біля різних посольств у світі закликали нинішнього президента Олександра Лукашенка піти у відставку.

Читайте також

На барикадах, під шумовими гранатами і без інтернету. Спецрепортаж з Мінська про вибори в Білорусі

На початок