Міська рада Краснограда на Харківщині не хоче змінювати назву міста: що говорять в УІНП

Міська рада Краснограда на Харківщині не хоче змінювати назву міста: що говорять в УІНП

красноград більовська фортеця
. Стела на в'їзді в Красноград. Фото: Красноградська міська рада/Facebook

У міській раді проголосували проти перейменування міста Краснограда у Харківській області. Там стверджують, що ідеологічної складової у назві не знайшли. У серпні 2023 року топонім "Красноград" потрапив у список топонімів, які мають бути перейменовані, від Українського інституту національної пам'яті.

Красноградська міська рада звернулась до УІНП з проханням не змінювати назву міста Красноград.

У серпні 2023 року УІНП рекомендував змінити назву Краснограда

В інституті стверджують, що походження назви в архівних документах та історичних працях пов'язане з врученням місту ордена "Трудового червоного прапора". На честь цієї події тогочасний Костянтиноград (скорочено Конград) перейменували на Красноград. Таке трактування, зокрема, наводиться у виданні 1967 року "Історія міст і сіл УРСР: в 26 томах".

"За успіхи у відбудові народного господарства і зразкове виконання зобов’язань перед державою Костянтиноградський повіт у грудні 1922 року був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора УРСР. Високу нагороду трудящим вручив голова Всеукраїнського Центрального виконавчого комітету Г. І. Петровський. Відданість трудівників міста справі революції і соціалізму символізувала і його нова назва — у цьому році Костянтиноград було перейменовано на Красноград".

"Люди налаштовані на те, щоб назва міста Красноград залишилась"

Красноградська міська рада звернулась до комісії з питань топоніміки. За їхніми даними, назву місту обрали у 1922 році на зібранні місцевої інтелігенції без ідеологічної прив'язки. Назва складається з двох частин: "красний" — від давнього "красивий", і "град", що походить зі старослов'янської та означає "місто".

"Історики вивчали всі питання, шукали першоджерела, зв'язувались з Києвом, з Полтавським краєзнавчим музеєм, бо ми раніше були Полтавською губернією. Немає документів, які підтверджують, що наше місто було назване на честь червоного прапора. Можливо, люди так вважають, бо у листопаді вручили, а у грудні перейменували місто", — розповіла Суспільному міська голова Краснограда Світлана Кривенко.

У Краснограді провели громадське опитування про перейменування міста у вересні 2023 року
Громадське опитування про перейменування Краснограда, вересень 2023 року. Фото: Красноградська міська територіально громада

Міська голова каже, що ініціатива залишити назву Красноград надійшла від містян. У вересні відбулось громадське опитування, на якому 96% жителів проголосувало за те, щоб залишити стару назву. Серед варіантів, запропонованих місцевими, були також Костянтиноград, Берест, Червоноград, Берестин, Фортеця, Зеленоград. Серед них найбільшу підтримку отримав варіант Костянтиноград — майже 2% голосів.

"Люди налаштовані на те, щоб назва міста Красноград залишилась. Ми людям пояснюємо, що є закон, що наше місто знаходиться у переліку міст на перейменування. Люди все одно говорять: чому не питають думку містян, які тут народились, які тут живуть, чому вирішують за нас. Ми прислухаємося до їхньої думки", — говорить посадовиця.

Світлана Кривенко міська голова Краснограду
Міська голова Краснограда Світлана Кривенко. Фото: Красноградська міська рада/Facebook

За її словами, міська рада буде діяти згідно з рішенням експертної комісії Інституту національної пам'яті.

"Якщо заборонять, скажуть, що не можна залишити стару назву, будемо проводити громадські слухання, обговорення, будемо шукати альтернативу і таки подавати на Верховну Раду іншу назву міста", — сказала Світлана Кривенко.

В УІНП стверджують, що Красноград підлягає деколонізації

Начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова розповіла Суспільному, що трактування назви Красноград як "гарний, красивий" не має жодних історичних підстав.

"Ніде в радянських джерелах не пояснюється походження назви Красноград як "красний", "красивий". Усюди ідеться про орден "Трудового Червоного прапора". Про досягнення в результаті ідеї побудови комунізму і таке інше. Тобто там йдеться про речі, які ніяк з красним і красивим не поєднується", — розказала науковиця.

За її словами, дискусія про перейменування міста не має існувати, адже топонім Красноград не відповідає закону про заборону російської імперської символіки, його не можна виносити на голосування.

"Громада і міська рада мають зосередитись на пошуку якоїсь нової хорошої назви для свого міста, а не докладати марних зусиль для того, щоб зберегти чинну назву. Бо з точки зору чинного законодавства цього не станеться", — говорить Марія Тахтаулова.

Вид на Красноград
Красноград, Харківська область. Фото: Facebook/krasnohrad

Які альтернативи назві Красноград пропонують науковці

Історично Красноград мав кілька назв: Костянтиноград — на честь одного з членів династії Романових, Більовська фортеця — на честь Більовська, російського міста. Ці назви теж підпадають під дію закону про деколонізацію. Однак, за словами історикині, для міста можна знайти автентичну назву.

"Я знаю, що обговорювались назви, пов'язані з назвою річки Берестова, яка протікає поруч і похідні. Є ще давня назва Пахомові Байраки — поселення, на якому згодом виникає Більовська фортеця, далі Костянтиноград, тобто Красноград", — прокоментувала Марія Тахтаулова.

Містяни мають час до 27 січня, щоб обрати нову назву. Якщо не буде пропозиції від міської ради, то нову назву призначить Верховна Рада.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок