Спалах гепатиту А в Україні: яка ситуація на Рівненщині

Спалах гепатиту А в Україні: яка ситуація на Рівненщині

Гепатит А на Рівненщині
. Фото: Суспільне Вінниця

На Рівненщині за 10 місяців 2023 року зареєстрували три випадки вірусного гепатиту А, проти шести за такий період у 2022 році. Тенденцію до зростання рівня захворюваності на цю хворобу в області не спостерігають.

Про це Суспільному 1 листопада повідомила в.о. завідувача відділення інфекційного контролю та антимікробної резистентності обласного центру контролю та профілактики хвороб Марія Носалєва.

Чи загрожує Рівненщині зростання захворюваності на гепатит А

У Вінницькій області зафіксували спалах гепатиту А та оголосили надзвичайну ситуацію. Щодо ймовірності збільшення захворюваності на Рівненщині, фахівчиня зазначила:

"Наразі хворих, які звернулися з подібними симптомами і при цьому перебували у Вінницькій області під час підвищення захворювання — немає. Зараз у нас не реєструється підвищення захворювання на гепатит А. Тобто як було три випадки, так вони досі залишаються. Минулого року реєстрували аж шість, тобто трошки більше".

За останні п'ять років на Рівненщині не спостерігали зростання захворюваності на гепатит A, додала вона.

Що таке гепатит А та чим небезпечна ця хвороба

Гепатит А — це гостре вірусне захворювання, яке ще називають хворобою брудних рук. Передається він фекально-оральним шляхом, тобто заразитися можна через споживання забруднених продуктів або брудної води, в рідкісних випадках — через прямий контакт з хворою людиною.

"Головна проблема в тому, що заразною хвора людина стає за приблизно 10 днів до перших клінічних проявів, а сама клініка розпочинається раптово і часто перші декілька днів схожа на грип. Це гарячка, від 38 і більше градусів, нудота, слабкість, головний біль. Часто лікарі можуть ставити, попри те, що немає кашлю або нежитю, саме ГРВІ, а далі доєднується відчуття важкості на черевній ділянці, з лівого боку, де печінка, нудота, відсутність апетиту.

Через декілька днів, зазвичай три-шість, доєднується жовтяниця — це пожовтіння склерСклера – це зовнішня оболонка ока білого кольору., самої шкіри і, відповідно, це є характерним симптомом для гепатиту А. При цьому залишається нудота, відсутність апетиту, важкість і в деяких випадках додається ще діарея", — розповіла Марія Носалєва.

Що робити, якщо виявили симптоми хвороби

Фахівчиня зауважила, що при симптомах гепатиту А треба звернутися до сімейного лікаря. Він вже за необхідності може госпіталізувати. Це роблять в більшості випадків, незважаючи на перебіг хвороби. Контактних осіб щеплять.

"Існує вакцина, нею щеплюють людей за епідпоказаннями, тобто це контактні або люди, які їдуть в регіони, де підвищене захворювання, які працюють з хворими на гепатит А. При проведенні однократної вакцинації імунітет зберігається близько року, тоді можна повторно щепитися і імунітет зберігається близько 10 років", — додала вона.

Жінка зазначила, що при виникненні бажання в людини щепитися задля профілактики хвороби, вона може придбати вакцину в аптеці, однак попередньо слід проконсультуватися з сімейним лікарем з приводу можливих протипоказів.

Як вберегти себе від недуги

Марія Носалєва зазначила, що аби уберегти себе, важливо дотримуватись простих правил:

  • дотримання особистої гігієни;
  • миття рук;
  • миття овочів, фруктів;
  • пити кип'ячену воду або воду з безпечного джерела водопостачання, бутильовану чи фільтровану воду.

Спалах гепатиту А на Вінниччині

Високий рівень захворюваності зафіксували на Вінничині. Станом на 31 жовтня зареєстрували 143 людини із підтвердженим гепатитом А, з них 25 дітей. Серед хворих – один пацієнт у важкому стані. Про це під час брифінгу повідомила заступниця директорки профільного департаменту області Тетяна Бондаренко.

Перший випадок захворювання на “гепатит А” у Вінницькій громаді зафіксували 16 жовтня. Попередньо розглядають чотири різні джерела інфекції, які могли призвести до спалаху вірусного гепатиту на Вінниччині. Це вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочка на ринках або ж стихійних точках продажу продуктів.

Аби запобігти поширенню інфекції серед школярів Вінницької громади, з 30 жовтня вони на онлайн-навчанні. Також 30 жовтня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій прийняли рішення про дезінфекцію громадського транспорту, а також тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках.

Київ у зоні ризику поширення інфекції

Cпалах гепатиту А на Вінниччині для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою. Ризик поширення хвороби у столиці перш за все пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями.

Про це попереджає директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Ситуація із захворюваністю на Хмельниччині

Наразі загрози масового спалаху вірусного гепатиту А на Хмельниччині немає. З початку 2023 року у Хмельницькій інфекційній лікарні пролікувалось троє пацієнтів із цим захворюванням. Наразі госпіталізованих хворих на вірусний гепатит А у медзакладі немає.

Зі слів лікарки дитячого відділення Хмельницької інфекційної лікарні Лариси Ярош, в області не фіксували спалахів на цю хворобу кілька десятків років.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок