Вінницькі школярі навчатимуться дистанційно через спалах гепатиту А

Вінницькі школярі навчатимуться дистанційно через спалах гепатиту А

Вінницькі школярі навчатимуться дистанційно через спалах гепатиту А
. ФОТО: Pexels.com

Вінницькі школярі з понеділка, 30 жовтня, на дистанційному навчанні. Про це Суспільному повідомила очільниця профільного департаменту міста Оксана Яценко. Усе — через спалах гепатиту А. Дитячі садки працюватимуть у звичному режимі.

"Ми переходимо на дистанційне навчання через гепатит А, це хвороба брудних рук, а діти часто не миють руки, не миють овочі. Захворювання поширюється дуже швидко. Скільки триватиме дистанційне навчання поки не відомо, будемо моніторити ситуацію", каже Оксана Яценко.

Що відомо про гепатит A

Гепатит A — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти:

  • Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.
  • Не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Вакцини проти гепатиту A, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту A дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

На початок