"Жадан і Собаки" записали новий альбом: коли прем'єра

"Жадан і Собаки" записали новий альбом: коли прем'єра

"Жадан і Собаки" записали новий альбом: коли прем'єра
Рок-гурт "Жадан і собаки". Промоматеріали гурту

Рок-гурт "Жадан і Собаки" записали новий альбом, назву якого поки тримають у секреті. Але він "безпосередньо пов'язаний з Українським Радіо".

Про це повідомив фронтмен гурту й письменник Сергій Жадан 20 жовтня в етері Радіо Культура.

Реліз відбудеться "за кілька тижнів". Точну дату випуску Жадан не назвав, але пообіцяв для презентації прийти на Українське Радіо, бо новинка "безпосередньо пов'язана з ним". Також презентація альбому відбудеться на великому концерті "Жадана і Собак" у Києві 24 листопада в "Стерео Плазі".

За словами Жадана, над альбомом музиканти працювали кілька років.

"Ми змінилися до певної міри. Змінилися музично, змінилися за звучанням. Ми починаємо звучати інакше, в чомусь ми схожі на себе старих, а в чомусь намагаємося рухатися вперед, тому що не хочеться перетворитися на українських AC/DC і клепати раз на два роки альбоми, які один від одного не різняться. Це я говорю з великою любов'ю до АC/DС, я їхній фанат насправді", — прокоментував він.

Окрім цього, митець зазначив, що в альбомі є "певний еклектизм збалансованості та багатовимірності".

Пісні у новому альбомі "Жадана і Собак"

У новому альбомі буде близько 15 пісень. Гурт уже випустив кілька синглів — зокрема, пісню "Серце" разом зі співачкою Христиною Соловій. Кліп на композицію з'явився в мережі 20 жовтня й став об'єктом бурхливих обговорень. У ролику, зйомки якого відбулися в Церкві св. Андрія у Львові, показали поцілунок ЛГБТ-пари. УГКЦ негативно відреагувала на це та попросила видалити кліп.

Ще один трек з нового альбому, який слухачі могли почути ще до релізу, — це "П'ята авеню". Її створили спільно з Юджином Гудзем (гурт Gogol Bordello). Сергій Жадан прокоментував цю співпрацю:

"Це ми зробили навесні цього року. Ми давно хотіли попрацювати з Юджином. Минулого року я записав із ним пісню на їхній альбом, на Gogol Bordello. А тут ми хотіли зробити щось таке вже більш «собаче». І тому зробили пісню, записали частину матеріалу в Нью-Йорку, частину тут, у нас в Україні. І Юджин приїжджав навіть сюди, ми тут співали цю пісню".

Також до альбому увійдуть деякі давніші пісні гурту, які не потрапили в жоден з альбомів: "Автозак", "Кокаїн", "Ріка" тощо.

"Нам було шкода їх просто так залишати, тим більше вони концептуальні, зазвичай не вкладалися в формат цього нашого творива. Ми зібрали ці пісні, дописали кілька нових, і вийшло таке доволі цілісне, хоча, знову ж таки, повторюсь, трішки еклектичне дітище", — поділився Жадан.

Хто такий Сергій Жадан

Сергій Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма". Автор романів "Депеш Мод", "Ворошиловград" (за яким зняли фільм "Дике поле"), "Інтернат", поетичних збірок "Цитатник", "Ефіопія", "Життя Марії", "Тамплієри", "Антена", "Список кораблів" та інших.

4 грудня німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung внесло Жадана до рейтингу культурних діячів року. Він посів друге місце, а на першому опинились іранські борчині за свободу – жінки, які наважуються на протести попри арешти та смертні вироки.

Також торік Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів, а польська газета Gazeta Wyborcza назвала його "Людиною року". 13 червня 2022 року письменник отримав Літературну премію Європейського банку реконструкції та розвитку за англомовний переклад роману "Інтернат". А 14 грудня стало відомо, що він отримав європейську премію за підтримку демократичних цінностей – Schwarzkopf Europe Prize.

Про гурт "Жадан і Собаки"

Український рок-гурт із Харкова, що виник у 2000 році. Спочатку він називався "Собаки у космосі", але у 2014 році внаслідок тісної співпраці з Сергієм Жаданом гурт змінив назву. Колектив брав участь у фестивалях "Таврійські ігри", "Раз. Liv", "Музичний Острів", "5 озер", "Мазепа-Фест", "День Незалежності з Махном" та інших.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок