З вересня евакуювали трьох жителів. Скільки людей залишаються в Соледарській громаді на Донеччині та чого не їдуть

З вересня евакуювали трьох жителів. Скільки людей залишаються в Соледарській громаді на Донеччині та чого не їдуть

Ексклюзивно
Соледар Донецька область
. Чоловік у Соледарі, Донецька область. Фото: Facebook/ 93-тя ОМБр "Холодний яр"

У Соледарській громаді, що у Донецькій області, залишаються 165 жителів. З вересня евакуювали лише трьох людей. Центр громади — місто Соледар — російські сили захопили наприкінці січня 2023 року.

Чому люди не поспішають евакуюватись з громади та куди пропонують виїхати Суспільному Донбас розповів керівник Соледарської міської військової адміністрації Бахмутського району Сергій Гошко.

"В громаді є люди похилого віку. Дітей — немає. Є троє жителів, які потребують медичної допомоги, але вони самостійно пересуваються", — розказав очільник адміністрації.

За його словами, місцевим жителям пропонують евакуацію до Житомира.

"Спілкуємося з міжнародною організацією у нас з ними створена група. І через них розселюємо населення за бажанням. Тільки починаємо з ними співпрацювати, вони навіть працевлаштування обіцяють", — ділиться начальник Соледарської МВА Гошко.

Він особисто, а також волонтери вивозять людей з прифронтової громади.

"Деяких людей я, якщо є бажання, заїжджаю і привожу. Деякі люди їдуть через волонтерів, які займаються евакуацією. Потрібно записатися на евакуацію, або якщо я на території, люди підходять, кажуть: мають бажання евакуюватися то, — я їх одразу вивожу. Веземо до Покровська, звідти — на Житомир", — розповів Сергій Гошко.

Продукти для жителів Соледарської громади

"Жителі отримують від районної чи обласної влади продуктові набори, від міжнародних організацій. Нам благодійні організації з хлібом допомагають, церква — теж. Військові допомагають дістатися в населені пункти, куди я не маю можливості заїхати. Наприклад, у Роздолівку, де зараз живуть 11 людей. Підвожу військовим необхідне для жителів, а вони вже місцевим роздають", — уточнив начальник МВА.

Соледарська громада
Солерадрську громаду роздіялє лінія фронту. Центр громади - місто Соледар - окуповане російськими силами з кінця січня 2023 року. Деякі села перебувають на лінії фронту. Там їм допомагають військові. Скрін мапи DeepState

Чому не евакуюються місцеві жителі з громади

"З Авдіївки не виїжджають, з околиць Мар'їнки не виїжджають чому? Тут те саме. Є деякі люди, які там переховуються, бо кожен має свій страх. Ті люди, які мали бажання, вони виїхали. На сьогодні з середини вересня у нас евакуювались троє людей. І то через те, що обстрілом зруйнувало хату. А є такі, що коли пошкоджена хата, вони переміщаються до сусіда і далі живуть", — розповідає начальник МВА.

З окупованого Соледара, за словами Гошка, росіяни в січні вивезли 559 людей.

"Це за списками російських окупантів.У нас є списки на отримання гуманітарної допомоги, це ті люди, які залишались, — 559 жителів було, за нашими списками", — зазначив Гошко.

Що відомо про бої за Соледар

Соледар — невелике (до 11 тисяч населення) місто за півтора десятка кілометрів на північний схід від Бахмута. Там розташоване держпідприємство "Артемсіль", яке навесні 2022 року припинило роботу через обстріли. Бої за Соледар точились з літа 2022-го. За спостереженням військового аналітика Тома Купера, російській сили посилили атаки на Соледар наприкінці 2022 року: він називав точні дати 30-31 грудня.

Військові в Соледарі, січень 2023 року
Українські військові на позиціях біля Соледару на Донеччині, 11 січня 2023 року. Фото: AP

Сили оборони України, найімовірніше, залишили місто Соледар Донецької області, створивши нові оборонні рубежі на захід від населеного пункту. Про це 18 січня повідомило Міністерство оборони Великої Британії у своєму Twitter.

25 січня Сили оборони відійшли від Соледара на Донеччині, яке російське військо брало штурмом від кінця грудня 2022-го.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок