Рак молочної залози: скільки хворих на Полтавщині та як змінилася статистика

Рак молочної залози: скільки хворих на Полтавщині та як змінилася статистика

Рак грудей на Полтавщині: скільки хворіють та які симптоми
. Фото: Одеська міськрада

У Полтавському обласному онкологічному диспансері перебуває на обліку майже 7 тисяч хворих на рак молочної залози. Із них більшість ― понад 5 років. Подробиці про це ― у матеріалі Суспільного до Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на рак молочної залози, який відзначають 20 жовтня.

Скільки хворих на рак молочної залози на Полтавщині

Від початку 2023-го року фахівці обласного онкодиспансеру вперше виявили рак молочної залози у 327 жінок. Загалом на обліку перебуває 6960 пацієнтів. Про це Суспільному розповіла заступниця медичного директора з організаційно-методичної роботи установи Олена Тараканова.

"Рак молочної залози посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення України та більшості економічно розвинутих країн світу. У загальній структурі злоякісних пухлин у жінок Полтавської області становить 23,6%", ― повідомила Олена Тараканова.

2022-го року вперше діагностували рак молочної залози у регіоні у 488 людей. Серед пацієнтів 32,7% ― це жінки репродуктивного та працездатного віку ― від 25 до 50 років.

У регіоні середній показник захворюваності складає 71,4 на 100 тисяч жіночого населення. Це більше, ніж в середньому в Україні ― 50,3. Рак молочної залози посідає перше місце в області за причинами смертності жіночого населення. Щороку від недуги помирає приблизно 300 жінок у регіоні, повідомила фахівчиня.

Що таке рак молочної залози та які симптоми

Рак молочної залози ― це захворювання, коли здорові клітини молочних проток або залозистої тканини стають злоякісними і починають неконтрольовано рости. За даними із сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України, це найпоширеніша онкологічна хвороба у світі. Її можуть мати і жінки, й чоловіки. Раннє виявлення недуги сприяє більш успішному лікуванню.

Симптоми раку молочної залози:

  • поява "кульки" або ущільнення в грудях;
  • зміна розміру, форми і вигляду молочної залози;
  • втягнення, почервоніння, поява виразок та інших змін на шкірі та сосках залози;
  • аномальні виділення із соска;
  • збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів.

Жінкам старше 20 років рекомендують щомісяця самостійно обстежувати молочні залози на 6―12 день після початку менструації. Для запобігання раку молочної залози слід відмовитися від шкідливих звичок, займатися спортом та стежити за вагою. Крім того, мати регулярні профілактичні огляди у лікаря.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок