"Будемо сподіватися на ППО і на енергетиків": інтерв'ю з головою одеського ДТЕК

"Будемо сподіватися на ППО і на енергетиків": інтерв'ю з головою одеського ДТЕК

Ексклюзивно

В Одеській області триває підготовка до зими: енергетики ремонтують та оновлюють обладнання, перевіряють наявність генераторів та проводять навчання перед можливими блекаутами. До яких сценаріїв розвитку подій варто готуватися — в інтерв'ю Суспільного з генеральним директором ДТЕК Одеські електромережі Дмитром Григор'євим.

За вашою оцінкою, наскільки ми зараз готуємось активно до зимового сезону, які роботи взагалі проводяться?

Якщо говорити про підготовку до зими, то компанія до зими готова. Ми виконували певні речі, що робимо щорічно. Ми розчищали траси повітряних ліній і розчистили майже 1600 кілометрів, ми ремонтували лінії електропередач — 2000 кілометрів, ми випробували та ремонтували кабельні лінії. Понад 1000 кабельних ліній випробувано, якщо ні — то відремонтовано і знову випробувано. Ми оновили близько 700 об'єктів високовольтних та розподільчих мереж, тим самим підготувавши наші мережі до зими.

У нас в лавах ЗСУ перебуває дуже велика кількість людей. На жаль, є пораненні та загиблі, але на сьогодні 3567 людей, які працюють в нашій компанії — це повністю достатньо для того, щоби сформувати 206 відновлювальних бригад, які перебувають на постійному чергуванні, які в будь-яку годину можуть долучитися до ліквідації аварій. Якщо потрібно працювати 24 на 7, то ми будемо працювати 24 на 7.

Яка ситуація прямо зараз в нас на Одещині? Чи є якісь проблеми з постачанням електроенергії?

Давайте так, взагалі по енергосистемі дефіциту електроенергії немає. Виробітку достатньо аби задовольнити попит всіх клієнтів в нашій країні. Крім того, в Одеській області немає мережевих обмежень. На сьогодні всі клієнти заживлені.

Якщо зима буде холоднішою ніж минулого року, то що це може змінити?

У моєму розумінні вплив негоди, його не повинно бути, але близько 20% наших аварійних вимкнень завдяки негоді. Це через траси повітряних ліній, які за рік встигають заростати, це і вплив інших факторів. Наприклад, минулої зими ми часто вмикали й вимикали під навантаженням клієнтів, тому зношуються комутаційні апарати. Буває і навантаження в кабельних мережах, коли всі клієнти поспішають увімкнути прилади, аби встигнути зробити все. В моєму розумінні, холодніша або тепліша зима не має впливати на ці процеси.

Директор Центру Дослідження Енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю Суспільному сказав, що, швидше всього, найскладніша ситуація може чекати на столицю України — Київ та на Одесу в плані забезпечення електроенергією, в плані стабільності енергосистеми. Ви згодні з такою тезою?

Разом з владою, з центральною і місцевою, ми робимо все, аби пройти зиму зі світлом, а гадати, що буде і що станеться — це таке. В нас є достатня кількість бригад, в нас зроблені певні запаси, для того, щоби оперативно реагувати на всі виклики. Ми зробили ці запаси аж на 15 мільйонів гривень. 11 мільйонів гривень — це обладнання та матеріали й ще на чотири мільйони ми маємо запас паливно-мастильних матеріалів для того, щоби працювала наш спеціальна техніка. Ми готові реагувати, а робити прогнози — нехай роблять інші.

Головне управління розвідки України казало про те, що росіяни зараз активно проводять розвідку енергетичних об'єктів для можливих атак на них. Такі акати вже були на заході України, на півночі, щодо Одещини — чи доводилось вашим спеціалістам вже працювати над ліквідацією наслідків таких атак останні декілька місяців?

Якщо ви говорите про систематичні атаки ворога, то з початку вторгнення в нас було пошкодження 107 енергооб'єктів, всі ми відремонтували. Там, де це неможливо було зробити, то ми перемкнули клієнтів на інші джерела. Ми повернули за весь цей час 108 тисячам родин Одещини світло. Навіть за вересень і частину жовтня 2144 родини знову отримали світло, тому, що ми оперативно відпрацювали всі ушкодження, які сталися внаслідок атак ворога. Будемо сподіватися на ППО і на енергетиків.

Цього року зміняться графіки можливих відключень? Що взагалі може змінитися?

Якщо НЕК “Укренерго” надасть нам команду на обмеження, то ми будемо її виконувати. На зараз це не потрібно. Для того, щоби зробити обмеження коротшими й справедливими та долучили всіх клієнтів, то разом з владою проведена дуже велика робота — це оснащення об'єктів критичної інфраструктури генераторами. Влада відповідає за забезпечення генераторами, ми разом з владою дивимось як це зроблено, чи правильно генератор приєднаний до мережі. Персонал, який вмикає генератор, має розуміти, коли це робити і як вмикати його правильно. Установа з генератором має мати запас палива.

Наприкінці серпня проводились обласні навчання. Понад 50 установ було відвідано комісіями спеціальними. Ми інспектували такі об'єкти й розуміємо, що майже всі об'єкти, які можна було оснастити генераторами — вони вже оснащені. Ці об'єкти, якщо це буде потрібно, можна вимикати разом з тими, хто живиться від тих ліній, які живлять ті об'єкти. Тому це про справедливість і це буде скорочувати обмеження. Об'єкти будуть працювати на генераторах, а всі клієнти будуть долучатися до таких подій, але на сьогодні взагалі немає потреби обмежувати когось. Електроенергії в країні достатньо і мережевих обмежень в нас немає.

Нагадайте також, що варто робити й чого не варто робити одеситам, аби залишатися зі світлом.

По-перше, треба користуватись електроенергією розумно. Якщо світло зникло — вимикаємо всі електропристрої й залишаємо чергове освітлення, щоби ви зрозуміли, що світло з'явилось. Одразу, як світло з'явилося ми не вмикаємо усі електропристрої до мережі. Треба користуватися ними по черзі й тільки тим, які дійсно потрібні.

Переносьте навантаження на ніч, користуйтесь функціями “відкладеного пуску”, якщо це сучасна техніка, то там така функція є. Варто змінити лампочки на світлодіодні, якщо в вас і досі лампа розжарювання — це буде менше споживання і менше навантаження. Якщо є такі потужні пристрої, як насосні станції, або кондиціонери, то вмикайте їх вже після відновлення світла почекавши декілька хвилин.

Якщо ви бізнес-клієнт, то скоротить освітлення офісів, фасадів та вітрин. Таким чином ви будете допомагати працювати мережі стало і не буде аварій через перенавантаження у ситуаціях, коли ми відновлюємо електропостачання. Це прості поради.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок