"Проходимо всі етапи виробництва – від саду до столу": як підприємство на Хмельниччині вирощує фундук

"Проходимо всі етапи виробництва – від саду до столу": як підприємство на Хмельниччині вирощує фундук

"Проходимо всі етапи виробництва – від саду до столу": як підприємство на Хмельниччині вирощує фундук
. Фото: Віталій Думітращук

Підприємство на Хмельниччині вирощує фундук вже десять років. Сади розташовані у Хмельницькому районі на площі у 100 гектарів. Свою продукцію підприємство реалізовує в межах України.

Як виникла ідея займатись фундуком у промислових цілях розповів Суспільне Хмельницький представник підприємства Віталій Думітращук.

З його слів, ідея займатись вирощуванням горіха з'явилась більше 10 років тому.

"Починали з волоського горіха, але дещо у ньому розчарувались — достатньо важко його вирощувати, багато ризиків, змінились ринкові умови, знизився попит", — зізнається Віталій.

Тоді ж вдалося побачити як лісовий горіх вирощують у сусідній Польщі, каже чоловік.

"Завдяки дружнім родинним зв'язкам ми дізналися, як успішно розвивається цей бізнес там. Ця рослина не тільки приживається, розвивається в промислових масштабах, але і дає її власникам хороший фінансовий результат", — ділиться чоловік.

У 2014 році підприємство посадило перші сади фундука неподалік Хмельницького. Ця рослина, більш відома українцям як "ліщина" або лісовий горіх, каже Віталій, росте будь-де, незважаючи на природні умови.

Середня врожайність — три тонни фундука з гектара, вересень 2023. Фото: Віталій Думітращук
Середня врожайність — три тонни фундука з гектара, вересень 2023. Фото: Віталій Думітращук.

"Одна з причин, чому ми перейшли з вирощування волоського горіха на фундук — те, що він набагато легший в обслуговуванні. Є менше ризиків, повязаних з природніми умовами", — каже чоловік.

Наразі в садах вирощують лісовий горіх декількох сортів — каталонський та барселонський.

"Ми вивчали досвід провідних країн, таких як Туреччина, Італія, США. Брали до уваги сорти, які там вирощують. Але зупинили свій вибір на тих, які позитивно показали себе у Польщі. Ми впевнились, що каталонський та барселонський сорти приживаються і дають хороший результат", — зазначає Віталій.

Середній врожай фундука у промислових садах фермера — три тонни горіхів з гектара. Для цього, каже, потрібно доглядати сад, підживлювати його, захищати.

"Існує думка, що фундук — рослина для лінивих. Так, вона вимагає менше зусиль у догляді та обслуговуванні в порівнянні з іншими рослинами, проте все одно потребує якісного догляду", — запевняє представник підприємства.

Фундук продають у фасованому вигляді, вже готовим до споживання, вересень 2023. Фото: Віталій Думітращук
Фундук продають у фасованому вигляді, вже готовим до споживання, вересень 2023. Фото: Віталій Думітращук.

За словами Віталія, на підприємстві проходять всі етапи виробництва — від саду до столу.

"Ми вирощуємо фундук, сушимо його, зберігаємо, колимо, смажимо і фасуємо. Пропонуємо горіх вже готовим до споживання. Продаємо свій товар в межах України. Попит є достатньо високим", — додає Віталій Думітращук.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок