"Не треба нагнітати": завідувачка лабораторії Любов Лемешко про радіологічну ситуацію на Запоріжжі

"Не треба нагнітати": завідувачка лабораторії Любов Лемешко про радіологічну ситуацію на Запоріжжі

Стан радіаційного фону у Запоріжжі та області
Любов Лемешко, завідувачка радіологічної лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. Фото: ЗОВА

Радіаційний фон Запоріжжя та області знаходиться в межах норми й не перевищує довоєнних параметрів.

Про це сьогодні, 24 жовтня, повідомила під час брифінгу завідувачка радіологічної лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Любов Лемешко.

На початку війни було прийнято рішення про посилення радіаційного моніторингу гамма-фону території Запорізької області. А також створені три групи реагування на надзвичайну ситуацію, розповіла посадовиця.

"Не треба нагнітати": завідувачка радіологічної лабораторії Любов Лемешко про радіологічну ситуацію на Запоріжжі
Брифінг завідувачки радіологічної лабораторії облцентру контролю та профілактики хвороб МОЗ Любові Лемешко. Фото: ЗОВА

За словами Любові Лемешко, нині заміри проводяться тільки на підконтрольній Україні території Запорізької області:

"Від початку повномасштабного вторгнення РФ, вся область передавала нам дані про радіаційний фон території. І десь з вересня, інформація з окупованих територій перестала надходити".

Завідувачка радіологічної лабораторії розповіла, що нині гамма-фон вимірюється тричі на день. Проте в моменти ймовірної небезпеки для Запорізької атомної електростанції вимірюється частіше.

"От коли була особливо небезпечна ситуація на атомній станції, особливо коли підірвали Каховську греблю, то ми цілодобово, що дві години, міряли радіаційний фон і з’ясовували, яка ситуація складається з приводу того, що можлива аварія на атомній станції, через відсутність води для охолодження реакторів. Але все сталося на краще. Нічого не сталося, ніякої аварії",

У Запорізькій області радіаційний фон стабільний — завідувачка радіологічної лабораторії Любов Лемешко
Вигляд на сховище відпрацьованого ядерного палива на підконтрольній Росії Запорізькій АЕС на півдні України 29 березня 2023 року. Вигляд на сховище відпрацьованого ядерного палива на підконтрольній Росії Запорізькій АЕС на півдні України 29 березня 2023 року. Фото: ANDREY BORODULIN/AFP via Getty Images

Звісно зазначає Любов Лемешко, радіаційний фон, це наразі привід для хвилювання, адже ЗАЕС окупована.

"Як росіяни себе поведуть — ніхто ж не знає. Але, якщо взяти показники радіоактивності, то вони залишилися... довоєнні. І на воду, і на продукти харчування, і на об'єкти довкілля. Не треба нагнітати!”
Любов Лемешкозавідучка радіологічної лабораторії

Так, радіаційний фон до війни, що характерний для нашої території – від 8 до 12 – 13 мкР. Нині він перебуває у тих же межах. Спеціалісти лабораторії і надалі проводитимуть моніторинг стану довкілля, і готові до оперативного реагування на виклики, пов’язані з радіаційною небезпекою, повідомила Любов Лемешко.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок