На ЗАЕС росіяни хотіли організувати контрольований викид радіації – Буданов

На ЗАЕС росіяни хотіли організувати контрольований викид радіації – Буданов

На ЗАЕС росіяни хотіли організувати контрольований викид радіації – Буданов
Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у своєму офісі в Києві, Україна. Getty Images

На тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) росіяни хотіли зробити штучне перевантаження системи і контрольований викид радіації.

Про це повідомив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв'ю "Українській правді".

"Хотіли штучно створити техногенну катастрофу. Справа не в підриві атомної станції в тому сенсі, як всі розуміють, що там бах – і розлетілася на всі боки радіація. Там набагато цікавіше вони хотіли зробити: штучне перевантаження системи і контрольований викид радіації. Тобто локалізований за місцем", – підкреслив Кирило Буданов.

Очільник ГУР наголосив, що подібні дії РФ могли призвести "до реальної ядерної катастрофи".

Щодо нинішньої ситуації на ЗАЕС, то Кирило Буданов підкреслив:

"Вона (ситуація — ред.) все ще загрозлива, оскільки ми всі маємо пам'ятати, що станція залишається окупованою. І в принципі нічого глобально там не змінилося. Єдине, що кризовий момент, слава Богу, ми пройшли".

Також начальник ГУР не надав відповіді на питання: як вдалося уникнути катастрофи та чи причетний до цього особисто. Однак наголосив, що якщо Росія захоче знову щось подібне скоїти, в неї будуть всі можливості для цього.

Чи зможемо ми знову запобігти цьому? Сподіваюся, що зможемо.
Кирило Буданов, очільник ГУРпро можливість запобігання техногенній катастрофі на ЗАЕС

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС — найбільша атомна станція в Європі. З 4 березня 2022 року була захоплена російськими військовими. Відтоді там постійно перебувають особовий склад і військова техніка РФ. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок